Държавната петролна компания на Азербайджан, SOCAR опроверга информацията в някои руски медии, че официален Баку уж ще направи взаимни разплащания с Русия за внос на газ в рубли.

"В понеделник в медиите се появи информация, че Република Азербайджан ще плаща в рубли за газа, внасян от Русия. Тази информация не отговаря на действителността", заявиха от SOCAR пред "Интерфакс".

Русия няма да публикува списък на страните, съгласни да купуват газ в рубли

Русия няма да публикува списък на страните, съгласни да купуват газ в рубли

Плащането ще последва някъде през май, припомня Песков

Понастоящем руски газ се доставя на Азербайджан по силата на споразумение за сезонен обмен на природен газ, подписано през юли 2021 г. между държавната компания "Азерконтракт" и "Газпром".

Срокът на споразумението е до 2023 г. Споразумението предвижда доставка на газ от Азербайджан за Русия през летния сезон и аналогични количества газ от Русия за Азербайджан през зимния сезон. Обемът на доставките ще зависи от нивото на производство и потребление на газ в Азербайджан през летните месеци.

Кремъл засега не казва дата за плащане в рубли и за петрол и въглища

Кремъл засега не казва дата за плащане в рубли и за петрол и въглища

Москва възнамерява да увеличи дела на плащанията в рубли във външната търговия

Министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов заяви по-рано, че договорът предвижда доставка на 0,5 милиона кубически метра газ на ден.

Държавната компания "Азерконтракт" е доставила 326,5 млн. куб. м газ на Русия през 2021 г. в рамките на договор за сезонен газов суап.