Не е необходимо да се публикува информация за това колко държави са се съгласили да купуват руски газ в рубли. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Малко вероятно е подобна информация да бъде публикувана, отбеляза той.

Песков обърна внимание на факта, че с въпросите за плащането на доставките на газ се занимават "съответните ведомства, съответният вицепремиер (Александър) Новак и, разбира се, преди всичко "Газпром" със своите колеги, тоест директно с купувачите".

Вече беше казано, че плащането ще последва някъде през май за тези доставки, които започнаха след влизането в сила на указа на президента Владимир Путин, припомни говорителят на Кремъл и допълни, че "има още малко време".

Русия: Купувачи вече се съгласиха да плащат газа в рубли

Русия: Купувачи вече се съгласиха да плащат газа в рубли

Но не се разкрива кои точно са те

В петък руският вицепремиер Александър Новак обяви, че няколко купувачи на руски газ са се съгласили да преминат към плащания в рубли.

В края на март руският президент Владимир Путин подписа указ, според който всички държави, смятани от Русия за "неприятелски", трябва да плащат синьото гориво чрез сметки в "Газпромбанк", като плащанията в евро и долари ще бъдат превалутирани в рубли.

Той предупреди Европа, че рискува доставките на газ да бъдат прекъснати, освен ако не плаща в руската валута, тъй като се опитва да отвърне на санкциите, наложени заради това, което Москва нарича нейната "специална военна операция" в Украйна.

Армения заяви, че е направила няколко плащания за доставките на руски природен газ в рубли.

Стана ясно и че Унгария планира да плаща за руския газ в евро чрез "Газпромбанк".

ЕК: Плащането на газа в рубли нарушава санкциите
Обновена

ЕК: Плащането на газа в рубли нарушава санкциите

Тази позиция засега е неофициална