Министърът на енергетиката на Русия Николай Шулгинов твърди , че редица страни обмислят възможността да плащат за горива в рубли.  Русия е готова да продава петрол и петролни продукти на приятелски страни във всякакъв ценови диапазон, заяви в интервю за вестник "Известия" Шулгинов.

Шулгинов отбеляза, че сега е трудно да се прогнозират цени, "предвид неконструктивното поведение на западните политици по отношение на тази ситуация".

"Мисля, че всички международни компании, които се занимават с прогнози, като цяло ще ги преразгледат, защото те са направени въз основа на други предпоставки. Никой преди това не е отчел промяната в геополитическата и икономическата ситуация. Цените на петрола в диапазона от $ 80-150 за барел по принцип са възможни "Но нашата задача не е да гадаем колко ще струва петролът, а да осигурим функционирането на петролната индустрия.", каза той.

Унгария готова да плаща за руския газ в рубли

Унгария готова да плаща за руския газ в рубли

Будапеща настоява ЕС да не санкционира вноса на петрол и газ от Русия

Министърът отбеляза още, че излизането на чуждестранни играчи от акционерния капитал на руските нефтени и енергийни компании засега може да се нарече "хипотетично".

"В момента работим по различни варианти, защото компаниите не просто ще излязат, те трябва да намерят купувач. Някои чуждестранни играчи казват, че няма да се ангажират с нови инвестиционни проекти, а ще продължат да изпълняват съществуващите инвестиционни проекти. Нашата задача е да следете тази ситуация, контролирайте запазването на работните места в предприятията", каза Шулгинов.

Той подчерта, че все още не са спазени "конкретни споразумения". "Можем само да правим прогнози, но не бих прогнозирал сега колко ще намалеят инвестициите. Работим да оценим ситуацията и да излезем достойно от нея", каза още министърът.

Шулгинов каза още, че за различно оборудване в горивно-енергийния комплекс степента на заместване на вноса е различна.

"Изпратихме списък с критично оборудване в Министерството на промишлеността и търговията и министерството активно се занимава с това. При липса на резервни части за оборудване, разбира се, се търсят аналози, включително тези, произведени в Русия или които ще се произвеждат в Русия. Темата е важна, с нея се занимават от много години, просто тази работа отново се задейства в условията на променената ситуация", каза той.

"В електроенергетиката все още не виждаме проблеми. Що се отнася до рафинирането на нефт, производството на петрол, има отделни компоненти, сегменти и оборудване, но мисля, че въз основа на възможността да се търси алтернативно оборудване от други доставчици, горивно-енергийният комплекс ще се справи със ситуацията", каза още Шулгинов.

Словакия готова да плаща за руски газ и в рубли

Словакия готова да плаща за руски газ и в рубли

След като Москва обяви такова искане

Припомняме, че Евеопейският съюз (ЕС) одобри петия кръг от санкции срещу Русия, като забрани вноса на въглища от страната и засили санкциите срещу руски банки и олигарси. Блокът обаче не успя да спре руския петрол и газ.

На 31 март, руският президент Владимир Путин обяви, че е подписал указ за правилата за търговия с газ с т. нар. "неприятелски държави". По-рано в разговори със западни държавни ръководители Путин ги уверяваше, че плащането с рубли няма да се изисква незабавно.

Европейската комисия (ЕК) заяви, че европейските компании, чиито договори за доставка предвиждат плащане в евро или долари, не трябва да отговарят на това търсене.

Шолц за газ в рубли: Компаниите искат, могат и ще плащат в евро

Шолц за газ в рубли: Компаниите искат, могат и ще плащат в евро

За Франция договорите са си договори, а Британия потвърди, че не планира да плаща за руски газ в рубли

Канцлерът на Германия Олаф Шолц коментира, че "във всички случаи остава така, че компаниите искат, могат и ще плащат в евро".

Унгария и Словакия обявиха, че са готови да плащат и в рубли.