Плащанията в рубли, които Москва иска за износа си на газ, ще засегнат сетълментите, дължими в края на април и май. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Той увери, че Русия няма да прекрати доставките на газ за Европа днес.

"Означава ли това, че ако няма потвърждение в рубли, доставките на газ ще бъдат прекратени от 1 април? Не, не означава и не следва от указа", поясни той.

Песков посочи, че това ще засегне плащанията от втората половина на април, като "Газпром" ще работи със своите клиенти за прилагане на новите правила.

Шолц за газ в рубли: Компаниите искат, могат и ще плащат в евро

Шолц за газ в рубли: Компаниите искат, могат и ще плащат в евро

За Франция договорите са си договори, а Британия потвърди, че не планира да плаща за руски газ в рубли

По негови думи в даден момент Русия може да се откаже от разпореждането за рублата, ако условията се променят, но "в сегашните условия рублите са най-предпочитаният и надежден вариант за нас".

Запитан за възможността Германия да национализира някои дъщерни дружества на "Газпром", говорителят на Кремъл предупреди, че това би било сериозно нарушение на международното право.

Той подчерта, че Русия е станала свидетел на "гангстерски действия" във връзка с изземването на нейната собственост.

Вчера руският президент Владимир Путин обяви, че е подписал указ за правилата за търговия с газ с т. нар. "неприятелски държави", съгласно който те ще трябва да открият сметки в рубли в руски банки, за да плащат за получения от тях газ.

Решението обаче беше разкритикувано от европейските страни, които плащат за руския газ предимно в евро. Те твърдят, че Русия няма право да пренаписва договорите.

От утре газа само в рубли
Обновена

От утре газа само в рубли

Всъщност обаче има "вратичка"

Междувременно "Газпром" обяви, че е изпратил официални известия до европейски клиенти с подробности за новата процедура по отношение на закупуването на руски газ.

Разплащанията за доставка на руски газ за износ ще се извършват в съответствие с правилата на Руската федерация, посочват от компанията.

По-рано днес руският газов гигант съобщи, че е увеличил износа си на синьо гориво за девет европейски страни на годишна база, по-специално за Италия, Полша, Гърция, България, Хърватия, както и Турция. Компанията също така отбеляза, че производството на газ остава на приблизително същото ниво като през първите три месеца на 2021 г.