Интерконекторът от Гърция за България се очаква да бъде пуснат от 1 октомври. В България има осигурени достатъчно количества газ за септември, от октомври нататък няма. Това казаха министърът на транспорта Христо Алексиев и министърът на енергетиката Росен Христов след заседание на Кризисния щаб по енергетика, който се събра в Министерския съвет днес. На срещата участват и представители на бизнеса и синдикатите.

"Овладяна е ситуацията, мобилизирана е цялата държава", каза Алексиев, който оглавява Щаба. По думите му обаче е имало хаос при встъпване в длъжност на служебния кабинет и е констатирано, че "е изгубено много време, през което реално не е правено нещо".

След като е осигурена доставката на един танкер с втечнен газ за октомври, правителството работи по осигуряване на нужните количества на поносима за бизнеса и домакинствата цена, стана ясно на брифинга.

Шефът на "Булгаргаз" уверява, че ще има газ до края на годината

Шефът на "Булгаргаз" уверява, че ще има газ до края на годината

Не толкова добрата новина е, че синьото гориво ще е скъпо, каза Иван Топчийски

Алексиев обяви, че приемливата цена за бизнеса е 250 лв. на мегаватчас. Действащата за август цена е 297.89 лв. за мегаватчас без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Цел на служебния кабинет е и стабилизиране на "Булгаргаз". Проблемът там е тежкото финансово състояние, защото не успява да си събере дължимото за стотици милиони левове, а основният дълг е на "Топлофикация София". Министърът смята, че ако столичната топлофикация продължи да работи по същия начин, дългът й за газ ще расте с по 300 млн. лв. месечно. За да се спре това, е създадена работна група от експерти за модернизация на оборудването на софийското дружество.

Подновяваме преговорите с Азербайджан за повече доставки на газ

Подновяваме преговорите с Азербайджан за повече доставки на газ

Росен Христов не е притеснен от количествата, а от цената на синьото гориво

Проблем Христо Алексиев вижда в компенсациите за бизнеса. Министърът подчерта, че "ако се продължава с компенсациите, които се дават по този начин, ще се стигне до повишаване на данъците". Затова икономиката трябва да се накара да работи по нормална логика, категоричен е той.

"Обсъждана е темата за Булгаргаз", потвърди директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов. "Важно е дружеството да бъде подкрепено, защото може да осигурява природен газ, да не се допуска да има санкции от "Газпром" за невзетите количества, да се търси решение те да бъдат взети и да има възможност за дългосрочни договори", поясни той. И за него "компенсациите изкривяват българската икономика".

450 лв. на мегаватчас може да стигне цената на природния газ януари месец, смята още Йоцов.

Руският газ поскъпнал с 2000%

Руският газ поскъпнал с 2000%

Икономист: Беше глупост да откажем танкерите с газ от САЩ

Министър Росен Христов потвърди, че не харесва програмата за компенсации за бизнеса, приета от НС, но ще се работи в тази рамка. Той уточни, че правителството ще подготви проектозакони и се предвиждат мерки в тази посока, когато започне работа новият парламент "да са подготвени нещата". Той добави, че започват преговори и с Азербайджан за допълнителни количества газ от там. Те били готови да увеличат доставките с до 50%, но искат нови цени за новите количества. "Няма гаранция обаче за договаряне на цени до 250 лв. на мегаватчаса", поясни той.

Започват преговори и с турски компании. Очакват се резултати до две седмици.

Христов покани гръцкия министър на енергетиката на посещение в България за оглед на интерконектора и да започнат изпитания на тръбата в рамките на 72 часа с истински газ и симулация на авария.

В отговор на въпрос за това къде се разтоварват танкерите с втечнен газ, енергийният министър заяви, че поради липса на слотове е приет само един танкер и след като бизнесът не може да понесе по-висока цена, това "прави вече неизбежно да не се преговаря с "Газпром експорт" за възобновяване на доставките на газ по текущия договор".

За доставки от "Газпром" за България трябват не нов договор, а рубли

За доставки от "Газпром" за България трябват не нов договор, а рубли

При политическа воля от София проблеми няма да има, убедена Митрофанова

Росен Христов обясни, че предишното правителство е направило "почти невъзможни преговорите с руската компания и отношенията с Русия са напрегнати до краен предел". Той очаква "трудни и бавни преговори" и окачестви ситуацията като "нерозова".

Позицията на бизнеса е, че "не може да се работи на тези нива на природен газ". Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България, коментира, че са направени сметки с данните, с които се разполага и смятат, че "200 лв. на мегаватчас е постижимо, а 250 лв. е пределна цена и трябва да се търсят възможности за компенсиране". Според него 200 лв. е простимо при реактивиране на доставки от "Газпром". "Нямаме алтернатива на доставките на "Газпром" в ценово отношение", категоричен бе Велев. Той изчисли, че всеки месец се губят по 180 млн. лв.

Синдикатите настояват да се гарантира доставка на възможно най-евтиния газ. "Искаме да се настоява пред ЕК да имаме право като държава да ограничим износа си на ток", каза Ваня Григорова, КТ "Подкрепа". Тя акцентира още и на нуждата от компенсация на градския транспорт, за да не остане страната без публичен транспорт. Тази тема отново ще стане особено болезнена в края на годината, тъй като средствата, които бяха заделени през актуализацията на бюджета, ще бъдат изчерпани, смята тя.

Libération: В България постилат червения килим за „Газпром”

Libération: В България постилат червения килим за „Газпром”

Контрастът с бившето правителство не би могъл да бъде по-ярък