Успяхме да договорим слот за разтоварване на един танкер с втечнен газ в Турция. Приехме офертата на "Шиниър" за един танкер през октомври". Това обяви служебният енергиен министър Росен Христов на брифинг пред журналисти.

Страната ни не е намерила слотове за ноември и декември, които да бъдат на цена, която да прави доставката икономически изгодна, допълни министърът. "Ще насочим усилията си към подписване на средносрочни договори, така че да осигурим системни доставки на тръбна газ", увери Росен Христов.

България не получи отсрочка за офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ

България не получи отсрочка за офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ

Газ по интерконектора с Гърция потича на 1 октомври, уверен енергийният министър

По думите му имаме оферти за доставка на газ и количествата не ни притесняват. Това, което било притеснително, било цената. Цената на газта от договорения танкер е между 300 и 400 лв за мегаватчас, уточни Христов. Въпреки това месец октомври не е обезпечен. Танкерът ще обезпечи около 1/3 от нуждите на страната ни, азерският газ - още 1/3 и остава да осигурим последната една-трета за октомври, подчерта ресорният министър.

Останалите два танкера, които кабинетът на Кирил Петков беше уговорил, няма да могат да бъдат доставени, тъй като няма свободни слотове за разтоварване, каза още енергийният министър. По думите му другата седмица се очаква да започнат преговори с Азербайджан за увеличаване на количествата и договорка по цените.

Като възможен дългосрочен вариант Министерството на енергетиката разглежда и евентуално участие в търговете за разпределяне на слотове за 2024 г. на терминала на гръцкия остров Ревитуса. Ако успеем да договорим това, ще закупим и втечнен газ, какъвто има в момента, каза енергийният министър.