Правителството подновява преговорите с Азербайджан за увеличение на доставките на газ за страната ни. Това обяви министърът на енергетиката Росен Христов, цитиран от БНР.

"Възнамеряваме да започнем интензивни разговори с Азербайджан за увеличаване на количествата, съответно вече и договорка по цените. Можем да преговаряме с азербайджанската страна за увеличаване на количествата. Имат резерви, въпросът е отново цената. Нямаме договорени допълнителни количества, така че от понеделник започваме разговори", посочи той.

Руският газ поскъпнал с 2000%

Руският газ поскъпнал с 2000%

Икономист: Беше глупост да откажем танкерите с газ от САЩ

Христов поясни, че министерството ще продължи да търси количества газ, които да покрият потреблението за целия зимен период.

Той допълни, че оттук нататък усилията ще бъдат насочени за подписване на средносрочни договори, така че да бъдат осигурени системни доставки на тръбна газ на конкурентни цени.

В момента количествата не ни притесняват толкова, имаме оферти за доставка на газ, заяви Христов и допълни, че най-притеснителното е цената и тенденцията на пазара за системно повишаване на цените.

Купуваме руски газ само ако не подсигурим достатъчно евтин друг

Купуваме руски газ само ако не подсигурим достатъчно евтин друг

Всички трябва да помислят добре дали е по-добре да имаме евтин газ или скъп газ