Правителството ще възобнови преговорите с "Газпром", само ако не бъдат покрити нуждите на страната от други доставчици и то на добра цена.

Това отговори на въпрос на News.bg енергийният министър Росен Христов след срещата между президента Румен Радев и представители на правителството и изпълнителния директор на компанията "Авакс", строяща интерконектора между България и Гърция.

"Това дали ще купуваме газ от "Газпром" зависи от това, дали всички нужди на страната ще бъдат покрити от други доставчици. Това също е свързано и с пускането на интерконектора (с Гърция). Изчаквахме да видим какво се случва с интерконектора, да сме сигурни, че ще бъде пуснат в експлоатация от 1 октомври. Сега ще направим разчетите си какви количества са необходими и какви количества можем да доставим, като от това ще зависи дали преговаряме с "Газпром" или не", каза Христов.

От първостепенно значение също така е и цената на евентуално договорения газ, подчерта шефът на енергийното ведомство, тъй като винаги страната ни би могла да купи нужните количества, но въпросът бил на каква цена.

"Всички трябва да помислят добре дали е по-добре да имаме евтин газ или скъп газ. Защото когато договаряме количества, ние гледаме и цената. Защото ако цената е 3 пъти по-висока, всички хора в страната, не само тези, които протестират, готови ли са да купуват скъпия газ. Защото такъв газ можем да осигурим в неограничени количества."

Гъвкавост. Това очерта като ключово условие за договаряне на добра цена на синьото гориво Росен Христов.