Отказахме се от сигурния газ, за да гоним дивото. Това заяви пред Нова телевизия икономистът Георги Ангелов за договорения един танкер от седем с втечнен газ.

Според него е трябвало да запазим капацитет и да вземем танкерите. Дори е трябвало да вземем повече газ и при излишък да го продадем.

Газът всяка седмица поскъпва с 50 евро, предупреди Ангелов. Турция има пет терминала, посочи той.

Руският газ поскъпна с 2000%, сметнал е икономистът. Отоплението на газ тази зима няма да е алтернатива. Трябваше да вземем танкерите, беше глупост да ги откажем, категоричен бе той.

Газ ще има, но на неуправляеми цени

Газ ще има, но на неуправляеми цени

Мартин Димитров: Няма нужда от разговори с Москва

Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията смята, че не сме си свършили работата, за да си подсигурим доставките на газ. Според него трябва да се търсят дългосрочни договори за доставки на втечнен газ.

Той предлага да се комбинираме с Гърция и Румъния за по-големи доставки.

Цената на природния газ от Русия е най-висока, обясни Владимиров. Това е така, защото руските доставки са несигурни.

Припомняме, природният газ поскъпна рекордно с 60% през август и стигна цена от 297,89 лв./MWh (около 152 евро/MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Тогава регулаторът обясни, че основната причина за високия ръст на цената за август е повишената цена на природния газ в резултат на агресията на Русия в Украйна.

ДБ обвини служебния кабинет в маневри обратно към "Газпром"

ДБ обвини служебния кабинет в маневри обратно към "Газпром"

Поставя шест искания