Няма нужда да се тича към "Газпром". Това заяви пред БиТиВи Мартин Димитров. В Турция има свободен капацитет за втечнен газ. Капацитет можем да закупим и в Гърция. Румен Радев и Гълъб Донев търсили ли са гръцките власти за свободен капацитет, недоумява Димитров. Ако стоиш вкъщи, няма да намериш капацитетите, подчерта той. Евтиният газ е във връзката с Гърция. Няма нужда от разговори с Москва. Азерският газ ще бъде в пъти по-евтин от руския, обясни още Мартин Димитров. Българите няма да стоят на студено. Август и септември е добро време да се договорят количества газ.

Енергийният експерт Иван Хиновски вижда в енергетиката заложена мина. Не е грешка, че служебното правителство изчаква със закупуването на останалите танкери с втечнен газ. Според него трябва да се преговаря с Турция, където има резерви от газ. Рано е да се възстанови договорът с "Газпром", според Хиновски. Сега бихме получили скъп газ и от Русия. Разговори с "Газпром" трябва да са последна стъпка. Няма да има спиране на газ, но на неуправляеми цени, убеден е експертът. Сметките през зимата ще са неимоверно високи, според прогнозата на Хиновски.

ДБ обвини служебния кабинет в маневри обратно към "Газпром"

ДБ обвини служебния кабинет в маневри обратно към "Газпром"

Поставя шест искания

Припомняме, че природният газ поскъпна рекордно с 60% през август и стигна цена от 297,89 лв./MWh (около 152 евро/MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Тогава регулаторът обясни, че основната причина за високия ръст на цената за август е повишената цена на природния газ в резултат на агресията на Русия в Украйна.

"Булгаргаз" обяви търг за купуване на втечнен газ

"Булгаргаз" обяви търг за купуване на втечнен газ

Той ще се проведе на 16 август