Руската държавна компания "Газпром" заплаши европейските си клиенти с рязко повишаване на цените на газа през зимата. Те могат да нараснат с 60% до над 4000 долара за 1000 куб. м, обяви компанията в Москва във вторник.

Причина, според изявлението, цитирано от ТАСС, е, че износът и производството продължават да се свиват заради западните санкции заради войната в Украйна: "Европейските спот цени на газа достигнаха 2500 долара (за 1000 куб. м)", напомни ситуацията на пазара от тази сутрин, а според консервативните оценки на "Газпром" цените ще надхвърлят 4000 долара за 1000 куб. м тази зима, ако тази тенденция се запази.

ЕС се готви за тежка зима и живот с газова примка на шията

ЕС се готви за тежка зима и живот с газова примка на шията

Според МААЕ европейските страни няма да могат да попълнят нужния капацитет в газовите си хранилища преди зимата

"Газпром" намали капацитета на газопровода "Северен поток 1" до около 20%, а като аргумент се прилага спор за газова турбина, ремонтирана на Siemens Energy.  Турбината от един месец е в Германия, но "Газпром" иска гаранции, че тя не попада под санкциите. Но и преди извършването на ремонта газовите доставки значително намаляха, а от миналата година руският монополист се оттегли от свободния пазар.

Като цяло износът на газ на "Газпром" е спаднал с 36,2% до 78,5 млрд. куб. м между 1 януари и 15 август. В същото време производството е спаднало с 13,2% до 274,8 млрд. куб. м, съобщиха от компанията, докладваха днес от компанията.

През цялата война транзитът на руски газ през Украйна остава на по-малки, но относително стабилни обеми, както съобщават ежедневно руските държавни медии.

Шолц прогнозира трудна ситуация през есента и зимата

Шолц прогнозира трудна ситуация през есента и зимата

Финансовият министър иска промяна в Директивата за ДДС заради такса "газ"

Руските медии припомнят и че освен това от 11 май украинският оператор спрял транзита на газ за Европа през станцията в "Сохранивка" поради форсмажорни обстоятелства. Украинската компания тогава заяви, че не може да контролира граничната компресорна станция "Новопсков" в Луганска област заради водените военни действия. В резултат на това "Газпром" доставя газ за Европа транзитно само през газоизмервателната станция "Суджа". Украинският оператор обаче обвини и "Газпром" в рядко подаване на газ - критична ситуация, която може да доведе до сериозна авария. 

От друга страна в началото на юли месец от Словакия съобщиха, че точно "Газпром" е намалил подаването на газ пред станцията "Сохранивка", обяснявайки намаляването с технически проблеми на агрегатите от "Северен поток 1" и трудностите с транзита през Украйна.

И на политическо ниво руският президент Владимир Путин предупреди, че доставките от "Газпром" към Европа могат да продължат да намаляват, като паралелно поиска пускане на "Северен поток - 2", замразен напълно от Германия с агресията на Русия в Украйна.

Путин предупреждава ЕС, че доставките на газ може да продължат да намаляват

Путин предупреждава ЕС, че доставките на газ може да продължат да намаляват

Това ще стане заради предстоящ ремонт на друга турбина

Процедурата по пускане на "Северен поток 2" беше затормозена дълги години, включително и със санкции от САЩ, заради подозрението, че с дублирането на тръбите към Европа, Русия иска да изключи напълно Украйна като транзитираща страна. Макар и напълно изградена втората тръба не е пусната в експлоатация, а процесът бе напълно замразен в момента на нахлуването на руската армия в Украйна на 24 февруари тази година.

"Газпром" обяви форсмажор за част от доставките на газ за Европа

"Газпром" обяви форсмажор за част от доставките на газ за Европа

Руският газов гигант не може да изпълни задълженията си за доставка поради "извънредни обстоятелства"