Наполовина са съкратени доставките на газ за Словакия. Информацията се публикува в ТАСС, а руската държавна агенция се позовава на генералният директор на държавната компания "Словашка газова промишленост" Рихард Прокипчак в интервю излизащия в Братислава вестник "Правда".

"Намаляването на доставките продължава. Преди две седмици спадът беше с 10 на сто, преди два дни спадна с 30 на сто, а вече е с 50 на сто. В момента получаваме два пъти по-малко от договорените обеми", казва Прокипчак.

Прокипчак изтъква, че Словакия плаща само за количествата, които получава. Той не изключва доставките от Русия напълно да спрат и компанията вече активно работи, за да гарантира, че Словакия ще има газ при подобен сценарий. Плановете предвиждат към края на 2023 г. страната да покрива до 65 на сто от нуждите си с норвежки газ или със закупуването на втечнен газ.

По думите му "Газпром" обяснява намаляването с технически проблеми на агрегатите от "Северен поток 1" и трудностите с транзита през Украйна.

Едновременно с това ежедневно руската агенция "Интерфакс" съобщава, че транзита на газ през Украйна е равномерен и в постоянни количества.

ЕС се готви за тежка зима и живот с газова примка на шията

ЕС се готви за тежка зима и живот с газова примка на шията

Според МААЕ европейските страни няма да могат да попълнят нужния капацитет в газовите си хранилища преди зимата

Днес "Интерфакс" съобщава, че украинският оператор GTS е приел заявка за транзит на газ от "Газпром" за петък в размер на 42,1 млн. куб. м. Вчера показателят е бил 42,4 милиона кубични метра. Капацитет е заявен само за една от двете входни точки на украинската ГТС - газоизмервателната станция в Суджа. За коридора през газоизмервателната станция "Сохранивка" офертата не е била приета.

Украинците, според руската агенция, са обявили форсмажорни обстоятелства, за да получат газ през "Сохранивка" с аргумент, че не може да упражняват оперативен и технологичен контрол - нещо, което от "Газпром" се отхвърля като неоснователно.

"Украинските специалисти са работили спокойно в компресорните станции "Сохранивка" и "Новопсков" през цялото това време и продължават да го правят. Транзитът през "Сохранивка" е осигурен в пълен обем, не е имало и няма оплаквания от контрагентите", заявиха от руската компания.

Киев предложи да прехвърли транзитните обеми от Сохраневка към Суджа, но "Газпром" не смята, че това е технологично възможно на база руската схема.

Напомнят и че разпределението на обемите е предвидено в споразумението за сътрудничество от 30 декември 2019 г.

В същото време украинската страна настоява плащането да продължи да се извършва въз основа на прогнозния обем на транспортиране по дългосрочния договор от 109 млн. куб. м на ден съгласно правилото "изпомпвай или плащай". "Газпром", от своя страна, посочва, че Киев е намалил транспортния си капацитет с една трета. "Нафтогаз Украйна" твърди, че сега не получава достатъчно пари за транзит и се готви да обжалва пред арбитраж.

ЕК иска газовите хранилища в Европа да са пълни на 80% до 1 ноември

ЕК иска газовите хранилища в Европа да са пълни на 80% до 1 ноември

Газохранилищата вече ще се считат за критична инфраструктура

До този момент за намалени доставки на газ са съобщили Германия Австрия, Чешката република, Италия и Чехия. Първи в Европа заради първоначалната схема за плащане в рубли природният газ секна за България и Полша.

Европа определя действията на Русия като политически шантаж.

Общото намаление на газовите доставки се дължи не само на планираната профилактика на "Турски поток", южният маршрут през Турция, която приключи преди няколко дни, но и идва от основния газопровод "Северен поток" към Германия. Вторият газопровод "Северен поток 2" явно не се и очертава да бъде пуснат, отново в контекста на войната, включително и икономическата с газовите доставки.