Европейските газови хранилища трябва до зимата да се запълнят на 80%. Срокът за това е 1 ноември.

Европейската комисия прие ново законодателство, което е отговор на несигурността от последната една година с доставките на газ предимно от страна на Русия. Регламентът на ЕС за съхранение на газ въвежда изискване запасите от газ в Европа да бъдат запълнени преди зимата, а управлението им да бъде защитено от външна намеса.

Правилата бяха приети в рекордно кратък срок в контекста на войната на Русия срещу Украйна.

ЕС се готви за тежка зима и живот с газова примка на шията

ЕС се готви за тежка зима и живот с газова примка на шията

Според МААЕ европейските страни няма да могат да попълнят нужния капацитет в газовите си хранилища преди зимата

С новото законодателство се насърчават държавите, които разполагат с газови хранилища - 18 на брой, да се стремят към запълване на 85% от капацитета. През следващите години целта ще бъде 90%.

От държавите членки, които нямат газохранилища, се изисква да постигнат двустранни договорености за съхранение на достатъчни количества газ, които да се използват в съседните държави в дух на солидарност.

Газохранилищата вече ще се считат за критична инфраструктура и всички оператори на системи за съхранение в ЕС ще трябва да бъдат сертифицирани отново, за да се намалят рисковете от външна намеса.

От една година Русия постоянно намалява доставките на газ за ЕС, а миналата седмица те спаднаха до невиждано от десетилетия ниво - около 100 милиона кубически метра на ден. Преди три години доставките бяха от 500 млн. куб. м на ден.

Общото намаление на газовите доставки се дължи не само на планираната профилактика на "Турски поток", южният маршрут през Турция, но и идва от основния газопровод "Северен поток" към Германия. Вторият газопровод "Северен поток 2" явно не се и очертава да бъде пуснат, отново в контекста на войната, включително и икономическата с газовите доставки.

Досега "Газпром" не е показал готовност и да резервира свободен капацитет и да увеличи потока по третия маршрут през Украйна.

До този момент за намалени доставки на газ са съобщили Германия Австрия, Чешката република, Италия и Чехия. Първи в Европа заради първоначалната схема за плащане в рубли природният газ секна за България и Полша.

Европа определя действията на Русия като политически шантаж.

Кремъл отрича да има роля в енергийната криза и нарича четирикратното увеличение на цените на природния газ в Европа през изминалата година последица от реформата на енергийния пазар в ЕС и западните санкции срещу Русия. 

Георги Ангелов: "Турски поток" е в профилактика, а на Балканите има газ

Георги Ангелов: "Турски поток" е в профилактика, а на Балканите има газ

Нова ситуация на енергийния пазар