Русия обясни в сряда, че Западът се е "прострелял в главата", опитвайки се да ограничи вноса на енергия от петролните и газовите находища в Сибир поради конфликта в Украйна, в рязък контраст с Китай, който увеличи доставките на енергия, съобщава "Ройтерс".

Войната в Украйна - и опитът на Запада да изолира Русия като наказание за инвазията - доведоха до рязко поскъпване на зърното, олиото, торовете и енергията, докато Европа обеща да намали зависимостта си от руския петрол и газ.

Говорителят на външното министерство Мария Захарова каза, че стратегическото партньорство на Русия с Китай е устояло на опитите на Запада да сее раздори, докато Съединените щати и техните европейски съюзници са разрушили отношенията си с Москва.

"Доставките на енергия непрекъснато се увеличават: Китай знае какво иска и не се самопрострелва. Докато на запад от Москва, те се стрелят в главата", каза Захарова пред репортери.

Медведев: Европа потъва в енергийна криза, а Русия има колосални запаси в Арктика

Медведев: Европа потъва в енергийна криза, а Русия има колосални запаси в Арктика

Русия ще разшири сътрудничеството с приятелски страни в Азия, Африка и Латинска Америка

"Западът се изолира от нас", каза Захарова.

Тя смята, че Европейският съюз планира "самоубийствен" курс, като се опитва да диверсифицира далеч от руската енергия, която доставя на Германия след разгара на Студената война.

Русия е вторият по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия и най-голям световен износител на природен газ.

Захарова каза, че дипломатическите ресурси на Русия вече са били пренасочени от Европа, САЩ и Канада към Азия, Африка и бившия Съветски съюз.

Президентът Владимир Путин каза, че отношенията с Китай са най-добрите, които някога са били и възхвалява стратегическото партньорство, насочено към противодействие на влиянието на САЩ.

Си Дзинпин: Китай ще продължи да подкрепя Русия за нейния суверенитет и сигурност

Си Дзинпин: Китай ще продължи да подкрепя Русия за нейния суверенитет и сигурност

Той е разговарял по телефона с руския президент