Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предупреди във вторник, че мащабът на енергийната криза в Европа "само ще се увеличава", тъй като намалява потреблението на руски горива, съобщава ТАСС.

Той заяви, че Русия обмисля да експлоатира "колосалните запаси от въглеводороди" в своята част от арктическия регион, както и амоняк, метанол и водород. "Разбира се, това ще изисква доста големи разходи, така че е необходима цялостна икономическа оценка на такива възможности", каза Медведев.

Той повтори, че Русия ще увеличи потреблението на нефт, газ и въглища на вътрешния пазар, както и ще "разшири сътрудничеството с нашите приятелски страни" в Азия, Африка и Латинска Америка.

Дмитрий Медведев, който просто мрази...

Дмитрий Медведев, който просто мрази...

И докато съм жив, ще направя всичко възможно те да изчезнат

"Разбира се, нашите опоненти ще продължат да правят всичко, за да нанесат максимални щети на вътрешния горивно-енергиен комплекс, да подкопаят позициите на Русия в Арктика". 

Според него, самото намерение на западните страни да изоставят руските енергийни ресурси "вече се отразява изключително негативно на милиони европейци". "Днес те преживяват енергийна криза, чийто мащаб само ще се увеличава. Дори главният подбудител на антируска агресия - Съединените американски щати, пострада", обяснява Медведев.

Той обяснява, че арктическата зона на Русия "притежава колосални запаси от въглеводороди". "Това е около 25% от общите руски запаси от нефт и газов кондензат, повече от 70% от запасите на природен газ". През последните няколко години регионът също е включен в списъка на световните центрове за производство на втечнен природен газ.

Войната в Украйна: Русия печели 97 млрд. долара от износ на газ и петрол

Войната в Украйна: Русия печели 97 млрд. долара от износ на газ и петрол

Основен вносител е ЕС

"Всички разбират, че в усърдието си да унищожат вътрешната икономика, нашите врагове ще стигнат до края. Налагат все повече и повече нови санкции срещу нас, гонят Русия от различни организации под измислени предлози", допълва той.

Той коментира, че наскоро седем арктически държави решиха да възобновят работата на Арктическия съвет, но без участието на Русия. "Очевидно единодушно забравиха, че Русия контролира най-голямата арктичческа зона, където живее повече от половината от коренното население на Арктика и по-голямата част от икономическата дейност се извършва във тези ширини", каза Медведев.

"Можете да организирате колкото искате битки и да се опитате да решите нещо без Русия. Но ако такива решения се вземат без да се вземат предвид интересите на най-голямата арктическа сила, те нямат смисъл".

Русия "абсолютно не е длъжна да следва тези решения. Съвместната ефективна работа за гарантиране на опазването на околната среда и развитието на полярните региони всъщност ще бъде замразена, въпреки че Арктическият съвет е създаден именно за тези цели. Въпреки това, това са техни проблеми, а не на Русия", добави Медведев.

Китай вече е най-големият вносител на руска енергия в света

Китай вече е най-големият вносител на руска енергия в света

Износът на руски изкопаеми горива за Пекин възлиза на стойност 12,6 милиарда евро