Бившият президент и министър-председател Дмитрий Медведев и понастоящем заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, публикува във вторник сутринта в канала си в Telegram изключително остра публикация в контекста на руската инвазия в Украйна.

"Често ме питат защо постовете ми в Telegram са толкова сурови. Отговорът е - аз ги мразя. Те са копелета и мръсници. Те искат смърт за нас, за Русия. И докато съм жив, ще направя всичко възможно те да изчезнат", се казва в публикацията.

Медведев не е обяснява кого точно има предвид под обекта но омразата си.

Най-често в последните месеци е писал негативно за властите на Украйна, Европейския съюз и САЩ, а самият профил в социалната мрежа той си направи в началото на войната на Русия в Украйна. Преди това той се отказва да използва социалните медии, като включително има и изказвания против тях.

Снимка 576796

Източник: news.bg

През януари 2020 г. Медведев пое поста на заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия доста неочаквано след сато отстъпи поста премиер на Михаил Мишустин и след като дълги години беше сочен като дясната ръка на Владимир Путин, като дори с него си "размениха" постовете на премиер и президент, за да бъде изпълнено конституционното ограничение за мандатността. Все пак длъжността заместник-секретар на Съвета за сигурност бе създадена специално за него, такава не съществуваше преди, а председател е Владимир Путин. За две години обаче Дмитрий Медведев мина на заден план и рядко се чуваше неговия глас. От началото на инвазията на Русия в Украйна той се превърна в един от основните говорители на руските позиции и то се отличава с най-острите сред тях.

Путин не взе Медведев на избори. Какво се случва в "Единна Русия"?

Путин не взе Медведев на избори. Какво се случва в "Единна Русия"?

Апаратните хватки в партията на Владимир Путин

Медведев има почти 359 000 последователи. В рамките на половин час днешната му публикация е прочетена от 388 хил. души.

Изказването на заместник-секретаря на руския Съвет за сигурност предизвика силна реакция и от други потребители на социалните мрежи - най-вече от журналисти, а руската редакция на BBC ги събира:

"Може би това е хитър план на ЦРУ: да убеди Путин, че Медведев е истински патриот и трябва да стане негов наследник. Казват, че той няма да се предаде и ще отстоява позициите си докрай", пошегува се политическият анализатор Абас Галямов в своя канал в Telegram.

"Оставен е в шутовско положение, без никакви правомощия и му е позволено да пише в телеграмата", коментира журналистът Дмитрий Колезев демарша на Медведев.

"Истината е, че никой не е питал Медведев за нищо от много време насам", написа политикът Иля Яшин в своя канал в Telegram.

Политическият анализатор Михаил Виноградов пък публикува данни, според които заместник-секретарят на Съвета за сигурност рязко е увеличил интензивността на присъствието си в социалните мрежи от април насам.

Политическата сянка на Путин

Политическата сянка на Путин

„Дойче веле" прави портрет на Дмитрий Медведев