Критиката към властта в интернет е нормална, политиците трябва да свикнат с такава онлайн комуникация, коментира руският премиер Дмитрий Медведев по време на онлайн чат с потребители на социалната мрежа "ВКонтакте", съобщава ТАСС.

"Винаги има големи изисквани към властта, понякога много тежки, властта винаги е критикувана, това е абсолютно нормално. Когато си представител на властта, няма значение на какво ниво - на ниво село или на ниво федерално правителство - трябва да бъдеш готов за едно нещо: няма да те хвалят, но ще те проклинат през цялото време и ще кажат, че нещо не работи, друго е грешно, в трето е взето изключително глупаво решение, а ние очакваме нещо съвсем друго", коментира той.

Медведев добави, че ако официално лице е подготвено за този факта, че "ще има такъв поток, тогава е възможно да присъства в социалните мрежи, а ако не, тогава е по-добре да отговори, както се казва, на хартиен носител."

Хиляди протестират в Москва за интеренет свобода

Хиляди протестират в Москва за интеренет свобода

И срещу законопроект за киберсигурност, който въвежда по-строги ограничения

Присъствието в социалните мрежи е полезно за всеки съвременен лидер, "защото винаги е сред общественото мнение, което е много бързо и често много искрено".

Представителите на правителството трябва да толерират критиката и изразяването на мнения в интернет, но потребителите на мрежата трябва да спазват определени правила, за да избегне "абсолютният хаос" и обидите, смята Медведев.

"Правителството трябва да бъде толерантно към критика, няма съмнение, и всеки човек има право да изрази позицията си. Но това не означава, че в интернет и социалните мрежи трябва да има абсолютен хаос и способност да се обиди друг човек по някакъв начин", коментира той относно закона за отговорност за обида на държавни институции и държавни символи, влезли в сила.

Медведев подчерта, че интернет се нуждае от определени морални и законови правила, които трябва да се следват. Според него, служителите трябва да свикнат с факта, че потребителите на социални мрежи им задават различни въпроси.

Путин се подписа под закони, наказващи тези, които обиждат държавата

Путин се подписа под закони, наказващи тези, които обиждат държавата

Според критици това е част от опитите на Кремъл да задуши критиката и да затегне контрола над медиите

"Сега всеки човек може да зададе всеки въпрос в социална мрежа на всеки мениджър, който има този социален ресурс и в каквато и да е форма - понякога прилична, понякога не съвсем прилична. Опитвам се да използвам социалните мрежи в моя живот, мисля, че това е важно. Не мога да кажа, че винаги е лесно", допълва премиерът.

Медведев отбелязва, че колегите му активно използват интернет. Според ръководителя на кабинета, той самият отдавна активно използва социалните мрежи и интернет.

Административната отговорност по новия закон за обида на държавни символи и институции на властта трябва да е само ако се докаже конкретната цел за тази обида, а не в случай на остра критика на властта, подчертава Медведев.

Руският парламент одобри законопроект за изолиране на интернет

Руският парламент одобри законопроект за изолиране на интернет

Съавтор на законопроекта е Андрей Луговой - един от основните заподозряни за убийството Александър Литвиненко

"Очевидно е, че ако това е само критика на властите, дори ако това е жестока критика, използвайки различни думи, отговорност не трябва да има. Но ако целта на конкретно обръщение е само пряка обида за този или онзи човек или този или онзи държавен символ ... тогава това е основание за прилагането на този закон", допълва той.

Намерението за обида трябва да се определи от проверка по време на процеса и Медведев призовава да се изчакат първите случаи в правната практика.

Той обясни, че според закона в някои случаи е позволено да се блокира сайт без съдебно решение,"но, между другото, това не елиминира възможността да се обжалва по-късно".

Медведев препоръчва на всички интернет потребители да бъдат възпитани "както онлайн, така и офлайн". "Понякога искаш да кажеш нещо доста твърдо, няма нищо особено в това, случва се на всеки човек, аз, разбира се, също. Но се опитвам да не казвам нищо в този момент".

"Когато целта е обида заради самата обида, е невъзможно да се примири с нея. И това е смисълът на закона, мисля, че за всички нас всъщност е много полезно", коментира Дмитрий Медведев

Русия се оплаква от много кибератаки от територията на САЩ

Русия се оплаква от много кибератаки от територията на САЩ

Американски военни прекъснали достъпа до интернет на руска ферма за тролове