Партийното събрание на "Единна Русия" в събота утвърди списъка с кандидати за Държавната дума, които ще се проведат през септември месец. И ако преди листита с кандидатите се оглавяваше от Дмитрий Медведев, то сега вече - от петима кандидати. И то сред тях не е Медведев.

В словото си Владимир Путин обяви първите петима души, които ще водят федералната листа на изборите Думата на 19 септември тази година. Сред тях са външният министър Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу. Също така главният лекар на основната болница, поела натоварването на коронавирус епидемията в Москва, Денис Проценко, детския омбудсман Анна Кузнецова и ръководителят на фонда "Талант и успех" Елена Шмелева.

С този си ход Путин цели да привлече повече гласове за "Единна Русия" на предстоящите избори, пише BBC.

Само Шойгу е член на "Единна Русия". Както Шойгу, така и Лавров се ползват с висока популярност заради твърдите си позиции съответно по въпросите на отбраната и външната политика. А и останалите трима нямат много опит с политиката - самият доктор Проценко само няколко дни преди конгреса, заяви в интервю, че няма намерение да влиза в политиката. А след него - че е взел решението с мисълта, че може да бъде полезен на федерално ниво. Предложение е получил лично от Путин. Шмелева също призна, че предложението е дошло от руския президент и то в самото начало на форума.

Фактът, че те фигурират в предизборната листа не ги задължава да заемат местата на депутати, ако бъдат избрани.

"Ди Велт": Ерозия на властта на Путин в Европа

"Ди Велт": Ерозия на властта на Путин в Европа

Само Унгария подкрепя амбициите на Кремъл

Петимата кандидати обаче разгръщат тематичното ветрило - Шойгу - армията, военните, ветераните и сигурността в широкия смисъл, Лавров - противопоставянето на Запада, Проценко - борецът срещу невидимото зло/вируса, Кузнецова - многодетна майка и консервативните ценности и Шмелева - образованието и гражданското общество, така както си го представя Кремъл.

Според РБК и "Медуза", които обаче се позовават на анонимни източници от партията на Путин, Медведев отсъства от водещата петица партийци заради ниската си популярност - едва 23 процента одобрение и 66% - неодобрение. Знаково е и че петорката на самия партиен форум бе обявена не от Медведев, който формално все още е председател на "Единна Русия", а от самия Путин. Самият Медведев изненадващо напусна поста министър-председател през януари миналата година.

Руският лидер говори в продължение на близо час пред няколкостотин високопоставени представители на "Единна Русия", събрали се на конгрес в Москва.

Програмата на партията на властта трябва да е програма на народа, изтъкна Путин на фона на растящата непопулярност на "Единна Русия" сред руското население.

Путин предложи отпускането на няколко десетки милиарда рубли за подобряването на обществения транспорт, на пътищата и инфраструктурите, за ремонта на училища и за почистването на реки. На фона на засилването на епидемията от ковид в Русия и на полагането на усилия за провеждането на руската ваксинационна кампания срещу ковид, Путин призова също така за отпускането на най-малко сто милиарда рубли за укрепването на системата на общественото здравеопазване.

Основният враг на Путин си остават 667-те долара

Основният враг на Путин си остават 667-те долара

Интересното обаче е, че в своята годишна реч Владимир Путин не бръкна в торбата на социалния популизъм

Политологът Абас Галямов определя петорката на "Единна Русия" като слаба, традиционна комбинация за партия на властта. Сигналът, който се изпраща към обществото обаче е "ние не смятаме да променяме нищо". В условия на растящо недоволство и очакване за нещо ново това е самоубийствено решение, според Галямов. Тази петорка би стояла дори по-добре с Медведев начело, тъй като това би укрепило самата партия.

Самият Медведев обясни, че невключването му в първата петорка на партията е решение, взето съвместно между него и руския лидер. Той отговори по същия начин и когато през септември 2011 година, когато в Кремъл извършиха рокадата президент - премиер за втори път. А и през 2007 г.

Събеседници на BBC разказаха, че решението за листите е взето в пълна секретност в последните дни и дори часове. Според тях 99% от партийците са разбрали за решението едва на сутринта преди форума или дори на самия форум. Някой оценяват участието на Дмитрий Медведев като без настроение, унило и дори тихо.

В последните месеци медиите неведнъж задаваха въпроса ще продължи ли Дмитрий Медведев да оглавява партията. Ат апаратна гледна точка той не би могъл да не е в списъка, от електорална обаче неговото включване би намалило партийния потенциал.

Тази конфигурация на списъка с кандидати е лично решение на Путин, а и би му позволила да набере по-широко ветрило от гласове.

Но какво ще се случи с Медведев? Така той губи и последния си важен инструмент за влияние - не той ще поведе партията на избори, това означава и че не той ще обере лаврите на победител. Това е моментът, в който Дмитрой Медведев окончателна се превръща от реален във формален лидер на "Единна Русия". Все още Дмитрий Медведев се счита за един от най-близкото обкръжение на президента и то благодарение именно на това, че през 2011 година доброволно се отказа от втори президентски мандат в полза на Путин.

А в рамките на предстоящия мандат на Държавната дума ще се проведат президентски избори 2024 година, в които отново ще има право да участва Владимир Путин, след поправките в Конституцията, внесени по негова инициатива. А пък рейтингът на "Единна Русия" в момента е най-ниският в историята й преди федерални избори.

Една победа на изборите през септември месец обаче би върнала Дмитрий Медведев сред възможните кандидати за президент, но... само обаче ако е начело на "Единна Русия".

Путинова Русия - "управляема демокрация" с еднопартиен билет

Путинова Русия - "управляема демокрация" с еднопартиен билет

Повече от всякога е време за "новата студена война"