За президент трябва да се кандидатира Владимр Путин. Това заяви настоящият руски държавен глава Медведев по време на конгреса на управляващата в Русия партия „Единна Русия", който се провежда в една от малките арени на стадион „Лужники".

В отговор Путин заяви, че е готов и върна жеста, обявявайки, че Дмитрий Медведев може да създаде ефективен управленски екип, начело на кабинета.

Всичко започна, след като в началото на партийния форум бившият президенти и настоящ премиер Путин изтъкна, че с президента Медведев отдавна са се разбрали за бъдещето.

След което Путин предложи на конгреса листата на Единна Русия за парламентарните избори през декември да бъде оглавена от президента Медведев.

По думите на бившия държавен глава последните години практиката е листата да бъде водена от президента и според Путин тази традиция не трябва да бъде променяна.
Самият той преди четири години сензационно оглави предизборната листа, след което стана премиер, докато президентският пост бе зает от Медведев.

От своя страна Медведев прие предложението на Путин да оглави листата на Единна Русия за предстоящите през декември парламентарни избори.

Отчитайки предложението да поведа листата, да се заема с партийна работа и при добро представяне на изборите да работя в правителството, смятам, че е правилно конгресът да подкрепи кандидатурата на лидера на партията Владимир Путин за президент на страната, заяви още Медведев.

Последвалите бурни овации той коментира с думите, че тези аплодисменти му дават правото да не обяснява за опита и авторитета на Путин.

Настоящият президент подчерта, че това, което предлагат с Путин на конгреса е дълбоко и сериозно обмислено и коментирано между двамата решение. Медведев заяви също така, че този вариант двамата са го обсъждали още когато са „сформирали приятелския си съюз".

Припомняме, основният въпрос пред руските наблюдатели е кой ще се кандидатира за президентските избори догодина. Приключващият мандата си Дмитрий Мевдедев замени преди 4 години Путин, който след двата си поредни мандата нямаше право на трети.

Днешният конгрес на партията им трябва да даде отговор на този въпрос.