"Газпром" би искал да си върне ремонтираната турбина за "Северен поток 1", но за него е важно да види юридическо потвърждение, че тя не попада под санкции. В този случай устните уверения от Европейския съюз не са достатъчни, каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

В сряда "Газпром" заяви, че доставката на турбината за "Северен поток 1" в момента е невъзможна поради санкциите на Канада, ЕС, Великобритания, както и нарушение на договорните задължения от страна на Siemens. Говорителят на Кремъл беше попитан дали това означава, че компанията отказва да приеме турбината, или продължава да чака необходимите условия.

"Не, "Газпром" много би искал да получи тази турбина. Но не "Газпром" е налагал санкции", каза Песков в отговор. "В този случай е важно "Газпром" да получи юридически документи, че тази турбина не попада под санкции. Само думите в този случай са абсолютно недостатъчни", подчерта той.

Прессекретарят на президента на Руската федерация обърна внимание на факта, че ЕС "може да каже едно нещо, но съществува и Великобритания". "И сервизната поддръжка на тези турбини се извършва постоянно от британското дъщерно дружество на "Сименс" съгласно британското законодателство, под британска юрисдикция. Следователно, разбира се, в този случай, на фона на санкциите, които са наложени срещу "Газпром" и срещу нашата страна "Газпром" просто трябва да застрахова себе си, своята собственост. И тази турбина е собственост на "Газпром"", каза Песков.

От 27 юли "Северен поток", по който се доставя газ от Русия за Европа, се използва с около 20% от максималния си капацитет поради спирането на две газови турбини. Една от тях - произведена в Канада от Siemens Energy, бе изпратена за ремонт в Монреал. Заради санкциите на Отава срещу Москва производителят първоначално отказа да върне ремонтираното оборудване в Германия, но след многобройни искания от ФРГ все пак реши да го върне.

На 25 юли "Газпром" обяви принудителното спиране на друг газотурбинен двигател в компресорната станция "Портовая" поради "необходимост от планов ремонт". Така в работно състояние остава само една турбина.

Путин предупреждава ЕС, че доставките на газ може да продължат да намаляват

Путин предупреждава ЕС, че доставките на газ може да продължат да намаляват

Това ще стане заради предстоящ ремонт на друга турбина