"Намерението на "Булгаргаз" да спре подаването на газ към Топлофикация София от 1 септември е абсурдно." Това заяви на брифинг кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

По думите й председателят на КЕВР е дал съгласие на такъв ход, за да бъде прехвърлено това количество газ към хранилището в Чирен. Според нея истинския проблем е недостига на природен газ. Фандъкова заяви, че не са договорени достатъчно количества, които да задоволят нуждите на потребителите в страната.

Да спреш газа на София, за да вземеш нейните количества е признание за провал и безотговорност, категорична бе тя. По думите й оправданието че топлофикация дължи 330 милиона на "Булгаргаз" е манипулация. Не става въпрос за липса на пари, а липса на газ, допълни кмета на столицата.

Тя потвърди, че има неизплатени задължения към Булгаргаз. Фандъкова посочи, че Топлофикация има да получава 332 милиона лева от сметки за парно. Няма как да бъде изплатено дължимото на КЕВР без Топлофикация да е получила тази сума, добави тя.

Ако държавата иска да помогне на Булгаргаз, да му изплати парите, които се дължат на Топлофикация София, допълни Фандъкова.

КЕВР подхваща Топлофикация София заради многото дългове

КЕВР подхваща Топлофикация София заради многото дългове

"Булгаргаз" може да й врътне кранчето от 1 септември

Кметът предупреди че продължава разтварянето на ножица между цената, на която "Топлофикация София" купува и продава газ.  12 дни след  като бе определена цената на топлинната енергия за периода юли 2022 - юли 2023 г. КЕВР утвърди цена на газа за юли с 57% по-висока от заложената в продажната цена на "Топлофикация". 

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев посочи, че преди седмици е взето решение да се открие процедура за привличане на международен инвеститор, който да изгради нови енергийни мощности. С тях дружеството ще произвежда повече електрическа енергия и ще бъде стабилизирано финансово. "Това е процес, по които се работи отдавна, по инициатива на кмета, бе сключено споразумение. Извървели сме вече голяма част от пътя по тях. Това обаче е средносрочното решение, в краткосрочен план ултиматумите нямат място на масата в разговор между институции, каза още той.

Преговорите за намиране на решение продължават, каза още кметът на столицата.