Кризисният щаб по енергетика в Министерски съвет обсъжда възможността за допълнителни доставки на природен газ - от интерконектора с Гърция, азербайджански газ и държавата да осигури природен газ на достъпни цени от октомври до края на отоплителния сезон. Това коментира Добри Митрев, председател на БСК, пред БТВ. От думите му стана ясно, че е имало разговори с всички компании, а правителството не е закупило нито един слот от май до август месец

"С дипломатически разговори е договорен танкерът, който ще пристигне", посочи още Митрев.

ПП озадачени защо не приехме офертата за втечнен газ от САЩ

ПП озадачени защо не приехме офертата за втечнен газ от САЩ

Разговори с "Газпром" най-вероятно няма да дадат резултат, а зимата предстои, заяви Рибарски

Стефан Димитров, изпълнителен директор на "Неохим" АД коментира, че цената от танкерите е фатална за бизнеса и "това са цени, които не са се случвали в България" - 500 лв. на мегаватчаса. Той обясни, че по време на срещата вчера със синдикатите са направени първите стъпки и програми, за да се намери механизъм за запазване на работните места.

"При тези цени бизнесът е поставен в неравнопоставено отношение - за тока има компенсации, а за природния газ няма", поясни Димитров. За него - трябва да се направи анализ на цената при ползване на азерски газ, също да се даде подкрепа за "Булгаргаз".

"Държавата ще трябва да избира дали бизнесът да ползва газ или училищата и детските градини. Газ ще има, но на много висока цена", каза Димитров и обясни, че вчера кметът на Самоков заявил, че при високата цена на природния газ трудно ще има отопление за детски градини.

Кабинетът: Няма газ след септември, неизбежни са преговори с „Газпром"
Обновена

Кабинетът: Няма газ след септември, неизбежни са преговори с „Газпром"

Предишното правителство обаче направило "почти невъзможни" преговорите с руската компания

Антон Иванов, съветник на КНСБ по газови въпроси, добави, че по време на срещата е обсъждано да има дългосрочен микс за внос на газ, който може да осигури цената да е балансирана и да има поносимост. За евентуални преговори с "Газпром" той смята, че доставката на газ се определя по формула - "днес една, утре - друга".

"Но за България е важно да има комплекс от доставки и план за работа, за да се прекара зимата", заключи Иванов.

Шефът на "Булгаргаз" уверява, че ще има газ до края на годината

Шефът на "Булгаргаз" уверява, че ще има газ до края на годината

Не толкова добрата новина е, че синьото гориво ще е скъпо, каза Иван Топчийски