Постигната е предварителна, "принципиална", договореност с представителите на гръцките компании за удвояване на капацитета, който ще получава страната ни през терминала в Александруполис - тоест от 500 милиона на 1 милиард кубически метра на годишна база. Новината след срещата съобщи министърът на енергетиката Росен Христов.

"Увеличението на капацитета не струва нищо на бюджета, увеличаваме банковата гаранция. Нашето дялово участие в самия проект (20%) е едно, капацитетът, който сме резервирали, е нещо съвсем отделно", отговори на въпрос на News.bg шефът на енергийното ведомство.

Радев иска повече газ от Гърция

Радев иска повече газ от Гърция

Българската държава притежава 20% от собствеността на терминала в Александруполис

Все още няма постъпил отговор от страна на "Газпром" на искането на България за преговори и възстановяване на доставките, което страната ни прати в края на миналата седмица и обратна връзка, по което се очаква до края на днешния ден, коментира още Христов. "Очакваме днес да има отговор и да назначат човек, с който да преговаряме."

Министърът бе озадачен на въпрос относно позицията на КЕВР от по-рано днес, че "Булгаргаз" не е отправял искане към регулатора за промяна по каквито и да е дългосрочни договори.

"От КЕВР ли?", очевидно в момента научаващ за новината попита Росен Христов. "Ние не искаме да променяме договора с "Газпром", искаме да започнем преговори, с които да пратим нашите желания за някои нотификации, включително и за разсрочване на доставките така, че да можем физически да ги получим, някои гаранции, свързани с плащането и евентуално да обсъдим цената", добави той.

ЕК ни размахва пръст за газ в рубли

ЕК ни размахва пръст за газ в рубли

Нарушаваме санкции

Три са основните искания на България към руския газов конгломерат - да се определи ясно цената на евентуални доставки, да се разсрочи получаването на количествата до 2023 година, както и да има гаранция за схемата на плащане и превалутиране в рубли, по която действат други държави от ЕС.