Към момента в Комисията за енергийно и водно регулиране не е постъпило искане от "Булгаргаз" ЕАД за даване на разрешение за изменение на дългосрочни договори, по които дружеството е страна. Това заявяват от КЕВР във връзка с обявеното намерение за преговори с "Газпром експорт" и действащия дългосрочен договор на "Булгаргаз" ЕАД с руската газова компания.

От регулаторния орган посочват, че ако получат такова искане, ще го разгледат в законоустановения срок и ще оповестят решението си.

Кабинетът обяснил на ЕК какво прави с "Газпром"

Кабинетът обяснил на ЕК какво прави с "Газпром"

ЕК е подкрепила идеята за регионално сътрудничество при диверсификация

От КЕВР изтъкват, че съгласно чл. 21, ал. 1, т. 23 от Закона за енергетиката и чл. 92, ал. 1, т. 2, предл. 3 от Наредба № 3 от 21 март 2013 г. за лицензиране на дейностите в енергетиката дългосрочните договори за изкупуване на енергия и техните изменения трябва да бъдат разрешени от комисията, преди сключването им от енергийните предприятия, лицензирани по Закона за енергетиката.

"Това законово регулаторно правомощие е от съществено значение, тъй като с него се гарантира сигурността на снабдяването", отбелязват от КЕВР.