Президентът Румен Радев прие представители на компаниите Gastrade и Copelouzos Group, като основна тема на разговора бяха евентуалните възможности за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през терминала за втечнен природен газ в Александруполис.

В срещата участваха и служебният премиер Гълъб Донев, енергийният министър Росен Христов, представители на ръководствата на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

Енергийното министерство: Капацитетът на слотовете в Гърция отдавна е зает

Енергийното министерство: Капацитетът на слотовете в Гърция отдавна е зает

Ако бяха свободни, защо кабинетът "Петков" не ги е потвърдил, пита ведомството

"На фона на задълбочаващата се криза с доставките на газ за нас е от изключителна важност терминалът да заработи в срок, както и да разгледаме още веднъж възможностите за внос на втечнен газ от Гърция в краткосрочен и дългосрочен план, както и възможностите за включване на България в порт Александруполис. Нашите две страни наистина могат да обединят усилията си за повече стабилност и възможности в региона", заяви държавният глава.

Припомняме, че българската държава притежава 20% от собствеността на въпросния терминал в Александруполис, като планира да внася по 500 милиона куб. метра "синьо гориво" в 10-годишен период. Съоръжението следва да бъде завършено до края на следващата 2023 година.

Гръцкият проект за газ в Александруполис е включен във финансирането на ЕС

Гръцкият проект за газ в Александруполис е включен във финансирането на ЕС

Гърция: Подкрепяме зеления преход и популяризираме страната в регионален енергиен център за десетилетия

"Този проект е от решаващо значение не само за стратегическо партньорство, но и за икономическата стабилност на Балканите, Централна и Източна Европа чрез постигане на реална диверсификация, сигурността на доставките и засилена конкуренция", добави още президентът, като подчерта и важността от свързването на проекта в Александруполис с друг стратегически такъв между България и Гърция - газовият интерконектор.

Проектът ще бъде завършен в срок, а България е предпочитан и стратегически партньор, увери от своя страна изпълнителният директор на Gaztrade Костис Сифнеос

"Спрямо текущите обстоятелства и голямото търсене на енергия, мисля, че това, което предлагате за увеличаване на капацитета на терминала, въпреки множеството пазарни участници, които се опитват да гарантират капацитет в различните терминали, смятаме, че България е с приоритет.

Предвид факта и че България е пътят към различните пазари в Източна Европа, може да се каже, че участието на България е от изключително значение", заяви представителят на гръцката компания.

"Искам да ви уверя, че сме по план за завършване на проекта навреме, като това е много важно за всички", добави още той.

КЕВР не е уведомена за намерението да се преговаря с Газпром

КЕВР не е уведомена за намерението да се преговаря с Газпром

Комисията държи да я питат за сключване и промени на договори за доставка на електроенергия