Не отговаря на истината твърдението на бившия прмиер Кирил Петков, че в Гърция е имало свободни слотове за разтоварване на танкерите с втечнен газ от САЩ, но служебното правителство не е използвало възможността.

Това се казва в отговор на Министерството на енергетиката по отношение на днешното изказване на Петков пред bTV.

"Ако беше така, то буди съмнение защо редовното правителство просто не ги е потвърдило", питат от енергийното министерство, като допълват, че капацитетът на слотовете в Гърция отдавна е зает от частни компании, които го препродават, но на значително по-високи цени.

Петков учуден, че служебният кабинет не е приел корабите с газ

Петков учуден, че служебният кабинет не е приел корабите с газ

Според Александър Николов е можело газът да бъде препродаден, ако няма къде да се разтовари

За Министерството на енергетиката е странно и твърдението на Кирил Петков, че се е свързал с гръцкия енергиен министър, който по същество нямало как да влияе на свободния пазар на слотове.

"Неуреденият от предишното правителство въпрос със слотовете е видим и от писмо на бившия директор на "Булгаргаз" до Министерството на енергетиката от 27 юли 2022 г. В него се твърди, че слотове за посочените количества не се предлагат на Ревитуса, а цените за капацитет на интерконектора Кулата-Сидирокастро са достигнали четири пъти първоначалната стойност на оператора", се казва още в реакцията на енергийното министерство по отношение на нападките от страна на бившия премиер.