Българското служебно правителство няма да преговаря за нов краткосрочен, средносрочен или дългосрочен договор с "Газпром експорт", а диалогът ще се води само за изпълнението на съществуващия договор. Това съобщи РИА "Новости".

Агенцията се позова на прессъобщение от българското правителство за разговорите между българския заместник министър-председател по икономическата политика Христо Алексиев и ръководителя на дирекция "Енергетика" на Европейската комисия Дите Юл-Йоргенсен.

Кабинетът обяснил на ЕК какво прави с "Газпром"

Кабинетът обяснил на ЕК какво прави с "Газпром"

ЕК е подкрепила идеята за регионално сътрудничество при диверсификация

"Смятаме, че подобно решение не бива да се взема от служебното правителство. Само редовен кабинет и парламент могат да поемат такъв нов, бъдещ ангажимент", се казва в изявлението на правителствената пресслужба в София.

От него става ясно, че служебното правителство първо ще обяви международен търг за дългосрочни доставки на втечнен природен газ, а новото правителство ще вземе решение за евентуален договор.

Наскоро България реши да възобнови преговорите за доставките на руски газ, след като през април отказа да плаща за горивото по схема, предложена от официална Москва, която включваше откриване на сметка в рубли в "Газпромбанк".

Очакваме отговор от "Газпром" дали искат да преговарят

Очакваме отговор от "Газпром" дали искат да преговарят

Росен Христов: Предлагаме изменение на настоящия договор

В отговор бяха спрени газовите доставки за България.

Руският посланик в София Елеонора Митрофанова потвърди пред "РИА Новости", че договорът действа до края на годината.