Стабилизират държавната компания "Булгаргаз", която е в тежко финансово състояние. За намеренията на властта съобщи премиерът Гълъб Донев преди второто редовно заседание на служебното правителство.

За целта ще бъде отпуснат заем в размер на 800 милиона лева на газовото дружество, но ще бъде написан и ясен план за връщането на тези средства.

Делян Добрев: С 200 млн. евро сме ощетени от покупката на руски газ чрез посредници

Делян Добрев: С 200 млн. евро сме ощетени от покупката на руски газ чрез посредници

В България не е пристигнала нито една молекула американски газ

Това е едно от постигнатите неща от сформирания още първия ден на служебното правителство начело с Гълъб Донев Кризисен щаб в енергетиката.

Днес служебният премиер увери, че този щаб, освен че търси бързи и ефективни начини за гарантиране на доставките на природен газ, ще търси и синхрон и добра координация между институциите. Така и Министерството на енергетиката в пълна координация с Министерството на финансите е изготвило план за финансовото състояние на "Булгаргаз".

По думите на Донев решението за отпускане на този заем на "Булгаргаз" е от изключителна важност, защото той ще стабилизира състоянието на "Булгаргаз" и ще гарантира сигурността на доставките през предстоящия отоплителен сезон". 

Според служебния енергиен министър Росен Христов държавата има газ до септември. Проблемът е не толкова в количествата газ, колкото в цената му.

След заседанието Христов коментира отпускането на средствата пред журналисти. По думите му "Булгаргаз" не е на загуба, а напротив - на печалба. Въпросните средства обаче са нужни като оборотни пари за разплащания, с каквито в момента "Булгаргаз" не разполага в нужните количества.

Служебният кабинет не е влизал в контакт с "Газпром"

Служебният кабинет не е влизал в контакт с "Газпром"

"Булгаргаз" не е на загуба, а на печалба, по думите на Росен Христов