Служебното правителство не е осъществявало контакт с "Газпром" и "Газпромекспорт" по възобновяване на доставките на природен газ за страната ни.

Това отговори на въпрос на News.bg служебният министър на енергетиката Росен Христов.

"Не сме осъществявали контакт с "Газпром" откакто сме дошли в министерството. Имаме им контактите, имаме цялата преписка, статута на преговорите, водени от предишното правителство, ако се наложи, ще продължим от там", каза той.

Даниел Лорер: Не може да се разчита на Газпром

Даниел Лорер: Не може да се разчита на Газпром

Българската държава може и трябва да защити българските граждани от високите цени и на електроенергия и на газ

Приоритет в момента била доставката на втечнен природен газ, азерско синьо гориво, както и намирането на други алтернативни доставчици, разбра се още от думите на министъра.

И макар да не е бил осъществяван пряк контакт, възобновяването на отношенията ни с руския газов конгломерат остават "на масата".

Можело да се намери газ, но въпросът е в цената му

Можело да се намери газ, но въпросът е в цената му

Идеята на Росен Христов е да осигури зимата и възможност за дългосрочен договор за газ

"Както многократно заявих, в момента разглеждаме всички възможни канали за доставка на газ. "Газпром" е един от възможните канали, който все още е на масата. Не ни е приоритет да преговаряме с тях. Опитваме се осигурим необходимите количества през всички други доставчици, но в случай на необходимост сме готови да възобновим разговорите с "Газпром", посочи Христов.

Шефът на енергийното ведомство коментира още и решението на Министерския съвет от днес държавата да отпусне 800 милиона лева заем на "Булгаргаз" за финансово стабилизиране на дружеството. По думите му компанията не е на загуба, а напротив - на печалба. Въпросните средства обаче са необходими като оборотни пари за разплащания, с каквито в момента "Булгаргаз" не разполага в нужните количества.

Държавата оздравява "Булгаргаз" с 800 млн. лв. заем

Държавата оздравява "Булгаргаз" с 800 млн. лв. заем

Така ще гарантира сигурността на доставките през предстоящия отоплителен сезон