"Основното нещо, което трябва да бъде ясно на всички, е, че на "Газпром" не може да се разчита ." Това заяви пред БНР бившият министър на иновациите и растежа Даниел Лорер.

По думите му когато България е имала най-голяма нужда, дружеството не е изпълнило договора си. България плати за газа, както беше определено по нашия международен договор, а "Газпром" спряха доставките за България", добави той.

Според него е политически несериозен дебатът за връщането на страната ни в преговори с доставчик, който е доказал, че не може да гарантира нашата енергийна сигурност. Лорер бе категоричен, че в продължение на години, България е била държана в зависимост от "Газпром".

По думите му българската държава може и трябва да защити българските граждани от високите цени и на електроенергия и на газ. Това го показа нашата администрация миналата зима, като определихме над 4 млрд. лева за този вид помощи за енергийни нужди на гражданите и на бизнеса, добави той.

Лорер посочи, че нямаме подсигурени терминали за втечнен газ, нито завършена газова връзка с Гърция. Според него това умишлено не се е случило в предишните 10 години. Политическата отговорност за това, че България е оставена да зависи от един доставчик на петрол и газ, който е Русия, може да бъде обяснена само и единствено с корупционни практики по веригата на тези доставки, допълни бившият министър.

По отношение на предстоящите избори Лорер заяви, че до края на седмицата ще има яснота дали Продължаваме промяната и Демократична България ще се явят с обща кандидатура. Основно е дали избирателите на ПП и ДБ виждат по-силно послание в това двете партии да са заедно още преди изборите, или предпочитат да се явим отделно, с ясното съзнание, че след това ще управляваме заедно, каза още той.

Даниел Лорер: Служебното правителство постави рекорд за възбуждане на гражданско недоволство

Даниел Лорер: Служебното правителство постави рекорд за възбуждане на гражданско недоволство

Смените на шефовете на НАП и Агенция Митници са политически