От средата на юни в небето се издига огромен пламък над две кули на руско-финландската граница, пише Der Standard. Очевидно там горят големи количества природен газ, които Русия не доставя на Европа.

Изображението бе разпространено от финландската телевизия Yle. Според телевизионния оператор това е разпределителна станция на руската енергийна компания "Газпром" близо до Портовая, където започва и газопроводът "Северен поток 1".

Пламъкът се появява за първи път, след като Кремъл значително ограничи доставките на газ за Европа.

Финландският телевизионен канал се позовава на съобщения на очевидци и данни от американската космическа агенция Nasa и нейната глобална услуга за наблюдение на пожари, "Пожарна информация за системи за управление на ресурси", която показва, че огънят продължава да гори близо до станцията Портовая. В региона не са забелязани други пожари, което предполага, че Русия изгаря излишния газ. Обикновено това целенасочено изгаряне се извършва, когато не е технически възможно или икономически целесъобразно газът да се транспортира по-нататък.

ЕС се готви за тежка зима и живот с газова примка на шията

ЕС се готви за тежка зима и живот с газова примка на шията

Според МААЕ европейските страни няма да могат да попълнят нужния капацитет в газовите си хранилища преди зимата

Понастоящем "Газпром" подава само 20% от възможния капацитет по "Северен поток 1". Като причината за това се посочва все още е липсващата турбината, която беше на ремонт в Канада. Въпросната турбина е ремонтирана и от две седмици се намира на временно съхранение в Германия.

Германският канцлер Олаф Шолц обвини Русия, че използва като претекст ремонта на турбината, за да манипулира пазара на газ в Европа. Миналата седмица Шолц заяви, че турбината може да бъде използвана по всяко време и да бъде доставена, но на практика "Газпром" я отказва.

Съоръженията за съхранение в Русия вероятно са пълни, но без клиенти в Европа няма възможности за продажби. Преди войната в Украйна Русия продаваше 83% от природния си газ на Европа.

Засега "Газпром" разполага само с една тръба към Китай, но тя все още не функционира на пълен капацитет. С други думи, на Русия ѝ е трудно да продава газ на Азия. Тази ситуация води не само до огромен спад в износа, но и до спад в производството. По данни на "Газпром" производствената квота през юли е била с повече от 30% по-ниска от тази през същия период на 2021 г.

Експерти обаче предупреждават, че ако Русия вече е започнала да затваря кладенци, това може да има дългосрочни сериозни последици, тъй като възстановяването на експлоатацията на затворените кладенци е много трудно и скъпо.

Путин предупреждава ЕС, че доставките на газ може да продължат да намаляват

Путин предупреждава ЕС, че доставките на газ може да продължат да намаляват

Това ще стане заради предстоящ ремонт на друга турбина