"Газпром" повдигна възможността за продължително спиране на доставките на природен газ за Европа през ключов тръбопровод до Германия, позовавайки се на необходимостта от спешна поддръжка, съобщават "Индипендънт", СиЕнЕн и "Файненшъл таймс".

Руската държавна енергийна компания заяви в публикация в социалните медии, че е идентифицирала "неизправности" на ключова турбина по газопровода "Северен поток 1", който пренася природен газ от Западна Русия до Германия.

Тръбопроводът няма да работи, освен ако те не бъдат елиминирани.

Франция пуска всичките си АЕЦ и ядрени реактори до зимата

Франция пуска всичките си АЕЦ и ядрени реактори до зимата

Стратегическите запаси от газ във Франция са пълни на 92%

Рано в сряда "Газпром" напълно спря притока на газ през "Северен поток 1" в съответствие с по-ранно съобщение, като добави, че спирането ще продължи три дни.

Компанията каза, че е необходима работа по единствената останала функционираща турбина в компресорната станция Портовая в руския край на тръбопровода, но германски служители поставиха под съмнение това обяснение.

Това беше най-новото развитие в сагата, в която "Газпром" посочи технически проблеми като причина за намаляване на газовите потоци през "Северен поток 1" - обяснения, които германските официални лица отхвърлиха като прикритие за политическа игра след нахлуването на Русия в Украйна.

"Газпром" съобщи, че са установени течове от четири турбини в компресорната станция Портовая в руския край на тръбопровода, включително единствената действаща.

Тя твърди, че е получила предупреждения от Руската служба за безопасност на промишлеността, че течовете "не позволяват безопасна и безпроблемна работа на газотурбинния двигател".

При таван на цената изобщо няма да има руски газ в Европа, предупреди Медведев

При таван на цената изобщо няма да има руски газ в Европа, предупреди Медведев

Щяло да стане като с петрола

"Във връзка с това е необходимо да се предприемат съответните мерки и да се преустанови по-нататъшната експлоатация на ... газокомпресорния агрегат във връзка с установените груби (безопасни) нарушения", казаха от компанията.

През последните седмици "Северен поток 1" работи само с 20 процента от капацитета си.

Междувременно министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза в петък, че Русия ще намери за изгодно да продава петрол на цена, определена от западните страни, защото в противен случай ще трябва да спре производството и способността й да възобнови производството ще претърпи трайни щети.

Йелън каза пред MSNBC, че планът за таван на цените на Г-7 ще намали наличните средства за войната на Москва в Украйна. "Те ще се справят много по-добре икономически, ако изберат да продават на тавана на цената, отколкото ако затворят", каза тя за Русия.

Съобщението от "Газпром" дойде само часове, след като Г-7 заявиха, че продължават с плана си да наложат таван на цените на износа на петрол от Русия.

Страните от Г-7 единодушно приеха таван на цената на руския петрол

Страните от Г-7 единодушно приеха таван на цената на руския петрол

Мярката влиза в сила на 5 декември за суровия петрол и на 5 февруари за рафинираните продукти

Москва намали доставките по тръбопровода до 40% от капацитета през юни и до 20% през юли, обвинявайки проблеми с поддръжката и санкции, които според Русия пречат на връщането и инсталирането на оборудване.

Намалените потоци през Северен поток усложниха усилията в цяла Европа да се натрупа достатъчно газ за зимата, тъй като европейските правителства се страхуват, че Русия може да спре изцяло подаването на газ.

В тази връзка на ниво ЕС бе гласувано политическото споразумение, постигнато от Съвета в рекордно кратък срок въз основа на внесеното миналата седмица предложение на Комисията, което ще гарантира организирано и координирано намаляване на потреблението на газ в целия ЕС, за подготовка за предстоящата зима. Постигнатото споразумение за колективен ангажимент за намаляване на потреблението с 15% е от голямо значение и ще спомогне да бъде посрещната зимата с пълни газохранилища.

Съобщението на "Газпром", че намалява още повече доставките на газ за Европа през "Северен поток 1" без основателна техническа причина, допълнително илюстрира ненадеждния характер на Русия като енергиен доставчик, заявиха от Европейската комисия.

Русия посочи на Европа изхода от енергийната криза - "Северен поток 2"

Русия посочи на Европа изхода от енергийната криза - "Северен поток 2"

Енергийната сигурност на Стария континент била невъзможна без Русия