Френският министър на енергийния преход каза в петък, че френският електрически гигант EDF се е ангажирал да рестартира всичките си ядрени реактори до тази зима, за да помогне на страната да преодолее широката енергийна криза, влошена от войната в Украйна, пише АП.

Правителството предприема стъпки за "избягване на ограничителни мерки" върху потреблението на енергия в пиковия зимен студен сезон, след специално заседание на правителството по енергийни въпроси.

Франция разчита на ядрена енергия за около 67% от своята електроенергия - повече от всяка друга страна - и на газ за около 7%.

В момента 32 от 56-те ядрени реактора на Франция, всички експлоатирани от EDF, са затворени за обичайна поддръжка и, в някои случаи, за отстраняване на проблеми с корозия.

"Има график, който предвижда, започвайки от октомври, всяка седмица нова ядрена централа отново да работи", каза Пание-Рунашер.

"Газпром" намали драстично газа и за Франция
Обновена

"Газпром" намали драстично газа и за Франция

Страната обмисля ограничения в потреблението, въпреки пълните хранилища

Във вторник министър-председателят Елизабет Борн предупреди, че най-лошият сценарий тази зима може да доведе до двучасови прекъсвания на тока във френските домове.

Правителството ще "следи отблизо" ситуацията на ядрените централи, които съобщават за проблеми с корозия. EDF "започна да предприема действия и те трябва да ни потвърдят, че напредва, както са планирали", коментира Пание-Рунашер.

Франция въведе план за "енергийна трезвост" през юни, целящ намаляване на потреблението на енергия с 10% до 2024 г.

Мярката идва на фона на опасения, че Русия може да прекъсне доставките на газ и че вносът на втечнен природен газ няма да е достатъчен, за да задоволи енергийните нужди на Европа.

Стратегическите запаси от газ във Франция са пълни на 92%.

Освен това търговията с електроенергия и газ със съседните Испания и Германия ще бъде засилена тази зима, каза тя.

Руската държавна енергийна компания "Газпром" спря притока на природен газ през основен тръбопровод от Русия за Европа тази седмица, позовавайки се на временна планирана поддръжка.

Страните от Г-7 единодушно приеха таван на цената на руския петрол

Страните от Г-7 единодушно приеха таван на цената на руския петрол

Мярката влиза в сила на 5 декември за суровия петрол и на 5 февруари за рафинираните продукти