Френската енергийна компания Engie обяви, че руският гигант "Газпром" ще намали доставките на газ от днес поради несъгласие по договор, пише европейската редакция на американския вестник "Политико"

Компанията не уточни причината за спора, но каза, че "вече е осигурила необходимите обеми, за да изпълни ангажимента си към своите клиенти и собствените си нужди", добавяйки, че са въведени мерки за намаляване на потенциалните "финансови и физически въздействия " от намаляването на доставките.

Емануел Варгон, ръководител на френската енергийна регулаторна комисия, каза днес, че агенцията "не е много притеснена" от свиването на доставките, като каза, че френските газови хранилища вече са пълни на 91 процента и трябва да бъдат напълно запълнени до края на септември или началото на октомври.

Доставките на руски газ от "Газпром" за френската енергийна компания Engie са паднали до само 1,5 тераватчаса (TWh) на месец, каза Engie. През 2021 г. "Газпром" достави 121 TWh газ на Engie.

"Русия използва газа като оръжие!" - каза Агнес Пание-Рунаше, министър на енергийния преход, пред радио France Inter. Engie от своя страна съобщи, че води преговори с алжирската Sonatrach за алтернативи на руския газ.

Президентът Еманюел Макрон планира да свика Съвета по отбрана на страната в петък, за да обсъди доставките на газ и електричество, предаде AFP.

Френският премиер Елизабет Борн предупреди правителството, че може да се наложи да ограничи потреблението на енергия тази зима и призова шефовете на компаниите да предприемат стъпки за намаляване на консумацията на енергия.

Говорейки на годишна конференция, организирана от най-голямата федерация на работодателите във Франция, "Медеф", Борн призова компаниите да "отидат по-далеч" в намаляването на потреблението си на фона на опасенията за пълно спиране на руския газ, което според нея заплашва "с брутални прекъсвания на газа и сериозни икономически и социални последици".

"През септември всяка компания трябва да въведе свой собствен план за пестене на енергия", каза Борн, "Ако действаме колективно, можем да преодолеем риска от недостиг. Но ако всеки един от нас не успее да изпълни своята част или ако всички негативните перспективи веднага се реализират, ще трябва да наложим (на държавно ниво) намаляване на потреблението."

"Ако се стигне до нормиране, компаниите ще понесат първия удар и за съжаление трябва да сме подготвени за това", добави тя.

Френският премиер каза, че правителството работи с индустриални организации като "Франс Индустри" , за да ограничи въздействието на потенциалните норми и подготвя мерки за подкрепа на най-засегнатите компании.

Борн каза, че е наредила на всяко министерство да въведе план за намаляване с 10 процента на потреблението на енергия през следващите две години и предложи всяка компания също така да назначи "посланик на енергийната трезвост". Тя добави, че корпоративните планове за пестене на енергия ще бъдат преразгледани през октомври.

Зеленски обвини Русия в икономически тероризъм

Зеленски обвини Русия в икономически тероризъм

Заради опитите ѝ да попречи на Европа да се запаси с газ преди зимата

Жителите на Франция започнаха да купуват повече дърва за огрев на фона на повишаващите се цени на газа и електроенергията. В същото време цената на дървата също се повиши. Това разкри France info.

Франция ще поддържа таван на цените на електроенергията до края на годината в опит да защити домакинствата, ограничението ще бъде премахнато в края на 2022 г., но цените на електроенергията и газа ще бъдат "удържани" и през следващата година, обеща министърът на икономиката Бруно Льо Мер.

Франция е в пика на инфлацията

Франция е в пика на инфлацията

Оливие Веран очаква през 2023 г. да стане "по-поносимо"