Франция ще поддържа таван на цените на електроенергията до края на годината в опит да защити домакинствата, каза френският министър на икономиката Бруно льо Мер в събота.

Ограничението ще бъде премахнато в края на 2022 г., но цените на електроенергията и газа ще бъдат "удържани" през следващата година, каза Льо Мер в рамките на среща в източния френски град Мец.

"Френските домакинства няма да бъдат засегнати от това увеличение на цените на електроенергията", обеща министърът на икономиката.

Правителството ограничи увеличението на цените на 4 процента и това "ще се запази до края на 2022 г.", каза той.

Льо Мер добави, че ще бъдат въведени и ваучери за енергия, за да се помогне на най-бедните домакинства.

Министърът предупреди, че скокът на цените на енергията не може да бъде абсорбиран завинаги от публичните финанси. "Това не означава, че можем да блокираме всичко ad vitam aeternam ( за вечни времена-лат)", каза той.

Забележките на Льо Мер идват в момент, когато цените на електроенергията достигнаха исторически върхове тази седмица, до голяма степен предизвикани от войната на Русия срещу Украйна. Цените в Германия и Франция счупиха рекорди, докато британските домакинства се подготвят за увеличение на цените на енергията с над 80 процента.

 В Европа все повече хора трябва да избират между храна и отопление

В Европа все повече хора трябва да избират между храна и отопление

На континента положението е по-тежко от други райони на света