Жителите на Франция започнаха да купуват повече дърва за огрев на фона на повишаващите се цени на газа и електроенергията. В същото време цената на дървата също се повиши. Това разкри France info.

Предприятията за производство на дървесина са принудени да работят с пълен капацитет. Броят на поръчките се е увеличил значително.

По данни на France info цените на дървесината са се увеличили средно с 20 % през последните две години. Цената на кубик на склад в Орвил е 85 евро, което е с 10 евро повече от миналата година. В същото време дървата за огрев все още са по-евтини от газта или електричеството.

Франция е в пика на инфлацията

Франция е в пика на инфлацията

Оливие Веран очаква през 2023 г. да стане "по-поносимо"

По-рано беше съобщено, че борсовите цени на газа в Европа са се повишили до рекордни нива поради факта, че ограниченията за доставките му от Русия остават в сила. Цената на септемврийските фючърси от 26 август беше 3507,3 USD, което е най-високата стойност от съществуването на европейските хъбове, т.е. от 1996 г. насам.

В същото време само за една седмица руският газ поскъпна с почти 1000 долара, което представлява 40% увеличение. В момента цената на газа достига 3525,9 долара.

Франция ще поддържа таван на цените на електроенергията до края на годината в опит да защити домакинствата, ограничението ще бъде премахнато в края на 2022 г., но цените на електроенергията и газа ще бъдат "удържани" и през следващата година, обеща министърът на икономиката Бруто Льо Мер.