"Газпром" заяви в понеделник, че спира друга турбина в тръбопровода "Северен поток 1" за Германия и потокът на газ, който вече е само 40% от капацитета, ще спадне с още 20% от сряда, съобщава СиЕнБиСи.

Новият удар върху доставките идва в момент на високо напрежение, когато Русия и Западът си разменят икономически удари в отговор на действията на Москва в Украйна. Европейският съюз обвини Русия, че прибягва до енергиен шантаж, докато Кремъл твърди, че прекъсването на газа е причинено от проблеми с поддръжката и ефекта от западните санкции.

"Газпром" каза, че пропускателната способност от сряда ще падне до 33 милиона кубически метра на ден - само половината от сегашното, вече намалено предлагане.

Политици в Европа многократно са предупреждавали, че Русия може да прекъсне газовите потоци тази зима, стъпка, която ще тласне Германия в рецесия и ще доведе до скок на цените за потребителите, които вече се борят с по-високите цени на храните и енергията.

Президентът Владимир Путин предупреди Запада този месец, че продължаващите санкции рискуват да предизвикат катастрофални покачвания на цените на енергията за потребителите по света.

Русия е вторият по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия и най-големият износител на природен газ в света. Европа внася около 40 процента от своя газ и 30 процента от своя петрол от Русия.

"Газпром" възобнови газовите потоци по "Северен поток 1" миналата седмица след 10-дневна пауза за поддръжка, но само при 40% от капацитета на газопровода - ниво, до което Русия каза, че е била принудена да намали обемите през юни поради забавеното връщане на турбината обслужвана в Канада.

Европейски политици оспориха това обяснение, като Германия заяви, че въпросната турбина не е предназначена да се използва до септември.

Говорител на германското министерство на икономиката заяви в понеделник, че правителството не вижда причина за намаляване на доставките на газ по газопровода "Северен поток 1". Коментарът бе направен, след като руският петролен и газов гигант обяви, че ще намали доставките на газ за Германия от 27 юли поради работа по поддръжка на другия газотурбинен двигател.

"По наша информация няма техническа причина за намаляване на доставките", коментираха днес от германското министерство.

Урсула фон дер Лайен настоява за нормиране на разхода на газ

Урсула фон дер Лайен настоява за нормиране на разхода на газ

Тя очаква пълно спиране на доставките на руски газ