Природният газ започна да тече през газопровода "Северен поток 1" от Русия към Европа в четвъртък след 10-дневно спиране за поддръжка, каза операторът. Очакванията обаче са газовият поток да е доста под пълния му капацитет, предава Associated Press.

Газопроводът "Северен поток 1" беше спрян от 11 юли за годишна поддръжка. На фона на нарастващото напрежение около войната на Русия в Украйна, германските официални лица се страхуваха, че тръбопроводът - основният източник на руски газ за страната, който представлява около една трета от газовите доставки на Германия - може изобщо да не бъде пуснат отново.

Компанията-оператор каза, че газът е започнал да тече отново в четвъртък сутринта, но ще отнеме известно време, за да се увеличи потока на синьо гориво, съобщи германската информационна агенция dpa.

Очакваше се доставките да паднат доста под пълния капацитет на тръбопровода. Операторът заяви, че се очаква количество газ, подобно на това, доставяно преди поддръжката. Ръководителят на мрежовия регулатор на Германия Клаус Мюлер написа в "Туитър", че "Газпром" е уведомил в четвъртък за доставки само на около 30% от капацитета на тръбопровода.

В средата на юни "Газпром" намали потока до 40% от капацитета. Руският газов гигант посочи предполагаеми технически проблеми, включващи газова турбина, което партньорът Siemens Energy беше изпратил в Канада за основен ремонт и имаше проблем с връщането й поради санкциите, наложени от Канада заради инвазията на Русия в Украйна.

По-рано този месец канадското правителство даде разрешение турбината, която захранва компресорна станция в руския край на тръбопровода, да бъде доставена в Германия.

Германското правителство отхвърли техническото обяснение на "Газпром" за намаляването на газа, обвинявайки многократно, че това е претекст за политическо решение за всяване на несигурност и допълнително повишаване на цените на енергията. То каза, че турбината е била част, която е трябвало да бъде инсталирана едва през септември, но че Берлин прави всичко възможно, за да лиши Русия от претекста да намали доставките.

Владимир Путин напомня, че освен 1 има и "Северен поток 2"

Владимир Путин напомня, че освен 1 има и "Северен поток 2"

Изявлението си Путин прави от Техеран

Руският президент Владимир Путин каза във вторник, че "Газпром" все още не е получил съответните документи за връщането на турбината - твърдение, повторено в сряда от "Газпром". Путин освен това предупреди, че "Газпром" трябва да спре друга турбина за ремонт в края на юли и ако тази, която беше изпратена в Канада, не бъде върната дотогава, потокът от газ ще намалее още повече.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в сряда, че турбината е "се движи" и няма "претекст да не се доставя" газ.

Комисията предложи страните членки да намалят използването на газ с 15% през следващите месеци, тъй като блокът се подготвя за възможно пълно спиране на доставките на газ от Русия.

 ЕК ще ни казва колко да пускаме климатика и парното

ЕК ще ни казва колко да пускаме климатика и парното

Икономиката на Европа постепенно става военна