Усилията на ЕС да постави таван на цените на вноса на руски газ се натъкват на германска пречка, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Планът, предложен от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и проучван от нейни служители, е да се ограничат парите, които Русия получава, за да финансира войната си в Украйна, и да се овладеят растящите цени на газа, причиняващи политически и икономически хаос в целия континент.

Но идеята среща съпротива от най-мощната икономика в Европа и исторически най-големият вносител на руски газ в ЕС - Германия.

"Оставаме скептични, когато става въпрос за въпроси, свързани с тавана на цената на газа, но като цяло сме готови за разговори в европейската рамка", каза говорител на германското министерство на икономиката.

Един дипломат от ЕС разкритикува Германия като "проблема", тъй като им "отнема толкова много време, за да вземат решение по въпроси като тавана на цените".

Миналата седмица Фон дер Лайен призова за поставяне на таван на цените на вноса на руски газ. Служители на ЕС оттогава подготвят варианти за въвеждане на такава мярка, които да бъдат обсъдени от представители на страните в сряда преди извънредната среща на енергийните министри в петък.

В понеделник Франция стана поредната страна, която подкрепи плана на Брюксел. Полша също иска таван на цените на газа и подобна мярка да бъде разширена за целия внос на газ за Европа, каза полски дипломат.

Италия настоява за таван на цената на руския газ в ЕС

Италия настоява за таван на цената на руския газ в ЕС

Страната къса със зависимостта си от руското синьо гориво до 2024 г.

Германското правителство на канцлера Олаф Шолц обаче не е склонно към подобна мярка.

Преди срещата в сряда официални лица в Берлин твърдяха, че ЕС трябва да се съсредоточи върху по-малко конфликтни стъпки за борба с високите цени на енергията, а именно въвеждането на данък върху свръхпечалбите от енергия - нещо, договорено от трипартийната управляваща коалиция в Берлин в неделя.

Това води до песимизъм относно способността да се действа без пълното съгласие на Германия. Резултатът от срещата в сряда "за съжаление ще е отрицателен", каза друг дипломат от ЕС.

В опит в последната минута да прокара позицията на Берлин преди срещата в сряда, Йорг Кукис, главният съветник на Шолц по ЕС, пътува до Брюксел във вторник, за да обсъди въпроса с високопоставени служители на Комисията, включително Бьорн Зайберт, началник на кабинета на Фон дер Лайен.

Основно безпокойство в Берлин е, че ограничаването на цената на руския тръбопроводен газ вероятно ще предизвика ответни мерки от страна на Москва под формата на пълно спиране на газа за ЕС - сценарий, който Берлин се опасява, че ще удари особено страни от Централна Европа като Чешката република или Словакия и Румъния, които получават руски газ по тръбопровод през Украйна или южния тръбопровод "Турски поток".

Някои дипломати в Брюксел подкрепят тази гледна точка: "Това рискува да прекъсне потоците към по-малките и зависими Словакия и Чехия", каза друг дипломат от ЕС.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек каза в понеделник, че самата Германия вече е до голяма степен лишена от доставките на руски газ, тъй като получава само много малки количества през Украйна след решението на "Газпром" да затвори газопровода "Северен поток 1" заради обявена от "Газпром" техническа неизправност. Хабек добави, че не вярва, че Русия ще възобнови доставките на по-големи доставки на газ за Германия.

Германски официални лица твърдят, че колебанието на Берлин да наложи таван на цените на руския газ не е свързано толкова със собствените му интереси, а по-скоро със ситуацията с регионалните доставки.

Намаляването на руските доставки също би принудило Германия да споделя своя газ с други страни съгласно правилата на ЕС, оставяйки по-малко за себе си.

Страни като Чешката република, Словакия и Унгария обаче разполагат с повече запаси на газ, от които ще се нуждаят тази зима, в сравнение с Германия, според инвентаризацията на газовите хранилища на ЕС. Унгария, най-близкият съюзник на Русия в ЕС, също сключи скорошни споразумения с Москва за увеличаване на доставките на газ.

Дори и без пълно спиране, руските доставки за ЕС са намалели рязко от историческите нива; преди последните събития те представляваха 40 процента от вноса на блока. Руският газ сега представлява по-малко от 10 процента от вноса, а към вторник потоците са били със 78 процента по-ниски в сравнение със същия период на миналата година, според мозъчния тръст Bruegel.

Това намалява риска от ответни мерки от страна на Кремъл, каза енергийният отдел на Комисията в своето проучване за въздействието на тавана на цените: "Ако те не доставят много, защо да не рискуват?"

"Разговорите за таван на цените на руския газ нямат много смисъл на този етап," каза Натали Точи, директор на италианския мозъчен тръст Istituto Affari Internazionali.

"Осъществимо е в смисъл, че можете да го направите", каза тя. "Въпросът е, че вие ​​ще ограничите цената на количество, което по същество е нула."

Страните от Г-7 единодушно приеха таван на цената на руския петрол

Страните от Г-7 единодушно приеха таван на цената на руския петрол

Мярката влиза в сила на 5 декември за суровия петрол и на 5 февруари за рафинираните продукти