Темповете на пълнене на газовите хранилища в Германия изпреварват плановете на правителството, така че е много вероятно Берлин да успее да избегне острия недостиг на газ през предстоящата зима.

Това заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек, цитиран от "Шпигел".

"Газохранилищата се пълнят по-бързо от планираното. Целта на правителството за достигане на 85% от капацитета за съхранение до октомври може да бъде постигната още в началото на септември", прогнозира Роберт Хабек.

В Германия по-ясно се очертава национализацията на активите на "Газпром"

В Германия по-ясно се очертава национализацията на активите на "Газпром"

Мерки за енергийната сигурност на Европа

Само 9,5% от потреблението на газ в Германия през август е било от Русия. Миналата година руският газ е представлявал средно около 55%.

Правителството е планирало да напълни 75% от газохранилищата до 1 септември, но към 28 август 82,2% от капацитета вече е бил нагнетен.

Очаква се скоро втечненият природен газ да започне да постъпва и в Германия през Франция. За тази цел страните все още трябва да решат организационни въпроси, за да улеснят доставките.

По-студено и тъмно в Германия тази зима - приети са енергоспестяващи мерки

По-студено и тъмно в Германия тази зима - приети са енергоспестяващи мерки

Обществени сгради ще се отопляват до 19 градуса, спира осветлението с естетически цели

По-рано беше съобщено, че Норвегия, която изпревари Русия като най-голям доставчик на газ за Европа след началото на войната срещу Украйна, ще намали значително износа си на газ през следващия месец.

Германия очаква руската пропаганда и шпионска дейност да се засилят през следващите месеци. Русия ще използва фалшивия недостиг на газ и повишаването на цените в ЕС като претекст, за да подклажда страхове в обществото.

До този момент за намалени доставки на газ са съобщили Германия Австрия, Чешката република, Италия и Чехия. Първи в Европа заради първоначалната схема за плащане в рубли природният газ секна за България и Полша.

Европа определя действията на Русия като политически шантаж.

Канада и Германия с важно енергийно споразумение

Канада и Германия с важно енергийно споразумение

Зеленият водород бил алтернативата

Кремъл отрича да има роля в енергийната криза и нарича четирикратното увеличение на цените на природния газ в Европа през изминалата година последица от реформата на енергийния пазар в ЕС и западните санкции срещу Русия.