Канада и Германия подписаха декларация за намерение да създадат съюз за износ на водородно гориво в Германия до 2025 г. Документът беше подписан в Канада в присъствието на министър-председателя Джъстин Трюдо и германския канцлер Олаф Шолц, предаде АП.

По време на церемонията по подписването Трюдо напомни, че западните страни трябва да се откажат от изкопаемите енергийни източници, включително Русия, в полза на алтернативните горива. "Ние, Канада, можем да се превърнем в надежден доставчик на чиста енергия, от която светът се нуждае", заяви канадският министър-председател.

От своя страна Шолц заяви, че водородното гориво ще играе водеща роля в бъдещите енергийни доставки, особено в сектори като товарния транспорт, авиацията и транспорта.

Канада обмисля директен износ на втечнен природен газ за Европа

Канада обмисля директен износ на втечнен природен газ за Европа

Канада ще направи всичко възможно да помогне на германците и европейците

Според Associated Press канадската страна планира да изгради завод с нулеви емисии, който ще използва вятърна енергия за производство на водород и амоняк за износ.

Шолц пристигна на тридневно посещение в Канада на фона на усилията на Берлин да намери алтернативи на руските газови доставки. "Канада е също толкова богата на природни ресурси, колкото и Русия, с единствената разлика, че е надеждна демокрация", заяви канцлерът при пристигането си в Монреал.

Олаф Шолц обяви нов пакет от мерки срещу енергийната криза

Олаф Шолц обяви нов пакет от мерки срещу енергийната криза

Той бе категоричен, че Германия няма да изостави гражданите си

Според ДПА страните са планирали да подпишат споразумение за сътрудничество в областта на водородната енергия, както и да обсъдят с Трюдо доставките на втечнен природен газ (LNG) и добива на минерали като никел, кобалт, литий и графит, които са от съществено значение за производството на батерии.