Страните членки на Европейския съюз трябва да договорят таван на цената на газа, внасян от Русия, за да помогнат за облекчаване на тежестта на растящите цени върху бизнеса и домакинствата. Това заяви италианският премиер Марио Драги, цитиран от "Ройтерс".

Той обвини Русия, че използва доставките на природен газ като оръжие срещу Украйна и нейните европейски съюзници след инвазията на руските сили преди шест месеца - обвинение, което Москва отрича.

Италианското правителство силно настоява на европейско ниво за максимален таван на цената на руския газ, който внасяме, обяви министър-председателят на конференция в италианския град Римини.

Някои страни продължават да се противопоставят на тази идея, защото се страхуват, че Москва може да прекъсне доставките, добави Драги, който ще се оттегли от премиерския пост след националните избори следващия месец.

Русия орязва с още 1/3 доставките на газ за Италия

Русия орязва с още 1/3 доставките на газ за Италия

При пълно спиране на синьото гориво страната ще изпадне в рецесия

Той посочи, че въпросът ще бъде обсъден на следващата среща на европейските лидери и призова да се предприемат стъпки за разграничаване на цената на газа от тази на електроенергията.

По-рано този месец Европейската комисия заяви, че "в спешен порядък оценява различните възможности за въвеждане на таван на цените на газа", без да даде повече подробности.

Следващата среща на върха на лидерите на ЕС е насрочена за октомври.

Драги съобщи, че Италия ще стане независима от вноса на руски газ до есента на 2024 г., ако две планирани инсталации за регазификация влязат в експлоатация дотогава, както е планирано.

През последните няколко месеца Италия намали наполовина зависимостта си от руския газ, който съставляваше 40% от вноса на синьо гориво за миналата година.

Италия обмисля извънредно положение заради свиването на газовите доставки

Италия обмисля извънредно положение заради свиването на газовите доставки

Още една страна, засегната от намаляване на доставките на руски газ