Руският газов гигант "Газпром" намалява с още 1/3 доставките на природен газ за Италия. Това съобщи италианската енергийна компания "Ени", цитирана от "Блумбърг".

От "Газпром" обявиха, че ще доставят на "Ени" приблизително 21 милиона куб.м природен газ на ден, в сравнение със средно около 32 милиона куб.м дневно през последните няколко дни.

Това е поредното намаляване на руските газови доставки за страната, които вече бяха орязани наполовина от средата на юни, като то настъпва в момент, когато Италия се бори със сушата и горещата вълна, които дасягат производството на електроенергия, както и на фона на опитите на страната да запълни газохранилищата си за зимата.

Те вече са пълни на около 60%, като правителството въведе мерки, включително изтегли заем в размер на 4 милиарда евро, за да ускори процеса на запълването им.

Газът по "Северен поток 1" за Европа спира за десет дни

Газът по "Северен поток 1" за Европа спира за десет дни

Заради планирана годишна поддръжка

Правителството на премиера Марио Драги се опитва да диверсифицира доставките, за да намали зависимостта от руския газ.

Миналата седмица гуверньорът на Централната банка на Италия Игнацио Виско предупреди, че ако Москва спре напълно доставките, Италия ще бъде изправена пред рецесия.

По-рано днес доставките на руски природен газ за Европа през тръбопровода "Северен поток 1" бяха прекратени за извършването на планирана годишна техническа поддръжка.

Европейските лидери обаче се опасяват, че Русия може напълно да спре доставките на газ в отговор на наложените й санкции заради инвазията в Украйна.

Италия обмисля извънредно положение заради свиването на газовите доставки

Италия обмисля извънредно положение заради свиването на газовите доставки

Още една страна, засегната от намаляване на доставките на руски газ