Енергийният пазар е спрял да функционира и се нуждае от спешна реформа.

На 9 септември ротационният председател на ЕС - Чешката република ще свика среща, на която да се обсъди драстичното повишаване на цените на енергията, съобщава Der Standard.

Това съобщи чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела в понеделник в Прага. По думите на Сикела пазарът е престанал да функционира. Темите, които ще бъдат обсъдени са общоевропейски таван на цените на газа и отделяне на цените на електроенергията. Припомняме, че за таван на цените тази сутрин се изказа и австрийският премиер.

Австрия "за" таван на цените на тока за целия ЕС

Австрия "за" таван на цените на тока за целия ЕС

Нехамер зове да се спре "лудостта" на енергийния пазар

Йозеф Сикела застъпи за отделяне на цената на електроенергията от цената на газа, а според предишно негово изказване общоевропейското ограничаване на цените е "реална възможност".

И председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде също заявка за "спешна намеса и структурна реформа" на пазара на електроенергия.

"Скокът на цените на електричеството ясно показва границите на функционирането на сегашния пазар. Той е бил създаден в много по-различен контекст", обясни тя на конференция в словенския град Блед, преди насроченото за 9 септември в Прага извънредно заседание на министрите на енергетиката от ЕС.

Лайен каза, че пълна реформа на европейския пазар на електроенергия трябва да бъде направена правилно и технически в началото на следващата година. В панелна дискусия с германския министър на икономиката Робърт Хабак в Берлин тя заяви, че пазарът на електроенергия трябва да бъде реформиран и цените на газа и електроенергията трябва да бъдат отделени една от друга, съобщи "Ройтерс".

Цените на енергията, електроенергията и природния газ започнаха своя ход нагоре оке миналата есен, а след руската инвазия в Украйна в края на февруари ситуацията на енергийния пазар се влоши още повече, включително и заради неподаването на достатъчните количества газ от страна на руския монополист. 

Урсула фон дер Лайен: Кремъл води енергийна война срещу нас

Урсула фон дер Лайен: Кремъл води енергийна война срещу нас

Русия умишлено спряла доставките за 12 държави от ЕС