Канцлерът на Австрия Карл Нехамер подкрепя таван на цените на електроенергията за целия Европейски съюз, съобщава "Ройтерс".

Въпреки че консервативното правителство на Австрия първоначално беше скептично към идеята за ограничаване на цените на електроенергията, в крайна сметка промени позицията си, тъй като те продължиха да се покачват заради растящите цени на газа след инвазията на Русия в Украйна.

"Трябва най-накрая да спрем тази лудост, която се случва на енергийния пазар. И това може да се случи само чрез европейско решение", подчерта Нехамер, добавяйки, че самият той ще се опита да убеди скептиците в ЕС.

"Най-накрая нещо трябва да се случи. Този пазар няма да се саморегулира в сегашната си форма. Призовавам всички 27 страни членки на ЕС да се обединят, за да спрат незабавно този ценови взрив", заяви още той.

Италия настоява за таван на цената на руския газ в ЕС

Италия настоява за таван на цената на руския газ в ЕС

Страната къса със зависимостта си от руското синьо гориво до 2024 г.

Австрия е силно зависима от руския газ, особено в промишлеността и отоплението, като преди войната около 80% от доставките й бяха именно от Русия. По-голямата част от електричеството обаче идва от възобновяеми източници и сред австрийската общественост нараства неразбирането на пазарната система, където цените на газа и електроенергията са тясно свързани.

Пазарната цена на електроенергията трябва да се понижи и трябва да бъде отделена от тази на газа, за да се доближи до действителните производствени разходи, категоричен бе Нехамер.

Не можем да позволим (руският президент Владимир) Путин да определя европейската цена на електроенергията всеки ден, подчерта той.

Чехия, която е ротационен председател на ЕС, ще предложи извънредно заседание на Енергийния съвет на ЕС възможно най-скоро, за да се справи с нарастващите цени на енергията, съобщиха чешки правителствени служители в петък.

В изявлението на Нехамер се допълва, че той ще настоява за устойчив модел, който може да бъде приложен бързо.

Лидерите на Г-7 постигнаха съгласие да проучат тавана на цените на руския петрол и газ

Лидерите на Г-7 постигнаха съгласие да проучат тавана на цените на руския петрол и газ

Това е опит да се ограничи способността на Москва да финансира инвазията си в Украйна