Изправени сме пред извънредна ситуация, тъй като Русия е ненадежден доставчик и манипулира нашите енергийни пазари. Нашето единство и солидарност ще гарантират, че ще надделеем. Това заяви днес председателят на Европейскта комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя посочи, че влиянието на Русия върху предлагането на енергия е било отслабено чрез намаляване на търсенето, което е позволило общите запаси в хранилищата на газ на ЕС да достигнат 82%. Благодарение на диверсификацията са били увеличени доставките на втечнен природен газ (LNG) или газ по тръбопроводи от САЩ, Норвегия, Алжир, Азербайджан и други.

Фон дер Лайен изтъкна, че в момента Норвегия доставя повече газ на ЕС, отколкото Русия. Правят се и огромни инвестиции в местни възобновяеми енергийни източници чрез инициативата RePowerEU.

"Виждаме обаче също така, че манипулирането на пазарите на газ оказва въздействие върху пазара на електроенергия. Изправени сме пред астрономически цени на електроенергията за домакинствата и предприятията и пред огромна нестабилност на пазара. Ето защо ще предложим набор от незабавни мерки, които ще защитят уязвимите потребители и предприятия и ще им помогнат да се адаптират", допълни тя.

Германия е скептична за таван на цените на руския газ в Европа

Германия е скептична за таван на цените на руския газ в Европа

Берлин се опасява от ответни мерки от Москва

Първо, "Интелигентни спестявания на електроенергия". Това, което се промени е, че световните енергийни доставки са оскъдни. Налага се интелигентно намаляване на търсенето. Нуждаем се от стратегия за изравняване на пиковете в потреблението, които влияят на цената на електроенергията, отбеляза председателят на ЕК.

Тя посочи, че Комисията ще предложи задължителна цел за намаляване на потреблението на електроенергия в пиковите часове.

Ще бъде предложен и таван на приходите на дружествата с ниски разходи, произвеждащи електроенергия. Нисковъглеродните енергийни източници генерират неочаквани приходи, които не отразяват производствените им разходи. Сега е време потребителите да се възползват от ниските разходи за нисковъглеродни енергийни източници, като например възобновяемите енергийни източници. Затова ще предложим тези неочаквани печалби да бъдат пренасочени, за да се помогне на уязвимите хора и предприятия да се адаптират, заяви Фон дер Лайен.

Италия настоява за таван на цената на руския газ в ЕС

Италия настоява за таван на цената на руския газ в ЕС

Страната къса със зависимостта си от руското синьо гориво до 2024 г.

По нейни думи същото трябва да се отнася и за неочаквани печалби на дружествата, работещи с изкопаеми горива. Тя подчерта, че всички енергийни източници трябва да помогнат за справяне с кризата. Държавите членки следва да инвестират тези приходи в подкрепа на уязвимите домакинства и да инвестират в чисти собствени енергийни източници.

Фон дер Лайен е категорична, че предприятията за енергийни услуги трябва да бъдат подкрепяни, за да се справят с нестабилността на пазарите. "Понастоящем от тях се изисква да предоставят неочаквано големи по размер средства, което застрашава техния капацитет за търговия и стабилността на бъдещите пазари. По този начин ще помогнем за улесняване на подкрепата за ликвидността от страна на държавите членки за енергийните дружества. Ще актуализираме временната си рамка, за да дадем възможност за бързо предоставяне на държавни гаранции", поясни тя.

На последно място шефът на ЕК посочи, че ще бъде предложена горна граница на цената за руския газ.

"Целта тук е много ясна. Трябва да намалим приходите на Русия, които Путин използва за финансиране на тази жестока война срещу Украйна", настоя тя.

Фон дер Лайен заяви, че и сега се забелязва резултат - в началото на войната руският тръбопроводен газ е бил 40% от целия внесен газ, докато днес той намалява до едва 9% от вноса на ЕС.

При таван на цената изобщо няма да има руски газ в Европа, предупреди Медведев

При таван на цената изобщо няма да има руски газ в Европа, предупреди Медведев

Щяло да стане като с петрола