Европейските потребители се нуждаят от ограничение на цените на едро на газа, а не само от "политическо" ограничение за руския внос, каза министърът на енергетиката на Белгия Тине Ван дер Щратен пред Ройтерс.

Говорейки преди извънредната среща на енергийните министри на ЕС в петък, насочени към понижаване на увеличаващите се цени на енергията, Ван дер Щратен каза, че Белгия иска динамично ограничение на цените за целия ЕС на борсово търгувания газ, свързан с азиатските пазари, за да се гарантира сигурността на доставките.

Таванът на цените за внос на газ от руски тръбопроводи, предложен от Европейската комисия преди срещата в петък, засега не се приема еднозначно сред 27-те държави от блока.

Европейските цени на електроенергията се повишиха рязко, след като икономиките започнаха да излизат от кризата с COVID-19 миналата година, като увеличението беше подхранвано от намаляването на доставките на газ от Русия в отговор на западните санкции, наложени заради нахлуването на Москва в Украйна.

"Нашето намерение преди всичко е да свалим цените. Ограничаването само на руския газ няма да доведе до понижаване на цените", каза Ван дер Щратен. "Ограничаването само на руския газ е чисто политическо."

"Няма толкова много руски газ, който да идва в Европа, така че не виждам полза от това", каза белгийски политик от партията на зелените, добавяйки, че Испания, Полша и Люксембург са за таван, докато Германия има резерви.

"Трябва да се намесим на ниво пазар на едро... така че да може да има ефект върху сметките за енергия", каза тя, добавяйки, че таванът трябва да се следи отблизо и да има резервен механизъм, когато глобалните цени на втечнения природен газ го надхвърлят.

Нидерландия, която традиционно е против пазарните интервенции, подкрепи тавана само върху руския газ.

Ван дер Щратен каза, че министрите на енергетиката трябва да дадат ясни насоки на Европейската комисия да действа за намаляване на цените на енергията и че таванът може да влезе в сила след няколко дни.

"Абсолютно нашето намерение е да имаме таван преди отоплителния сезон наистина да започне", каза тя, добавяйки, че мярката за понижаване на цените трябва да влезе в сила през октомври.

Тя заяви, че съвместните покупки на газ от ЕС трябва да бъдат продължени и че блокът се нуждае от реформа на цените на енергийния пазар, която да раздели електроенергията, произведена от газ, от тази, идваща от неизкопаеми източници като ядрена енергия или възобновяеми източници.

За момента използването на неочаквани печалби, направени от енергийни компании - както беше предложено от Комисията,изглежда е приемливо тъй като би дало пари на страните от ЕС за пряка подкрепа за онези, които се борят с високи сметки за енергия.

Белгия налага строги икономии на енергия

Белгия налага строги икономии на енергия

Правителството запазва и социалните мерки и добавя нови