Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе ежегодната си реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент. Тя засегна войната в Украйна и предизвиканата от нея енергийна криза, устойчивостта на европейската икономика в условията на тази война и санкциите и готовността на ЕС да защитава своите ценности на фона на засилващата се дезинформационна кампания, водена от автократичните режими по света.

Още в началото на своята реч Фон дер Лайен постави акцент на подкрепата на ЕС за Украйна и се обърна към присъстващата в залата съпруга на украинския президент Олена Зеленская и обеща, че тази подкрепа ще продължи като същевременно благодари на украинския народ за силата му и за жертвите, които дава в лицето на руската агресия.

Тя подчерта, че Путин е започнал война не само срещу Украйна, но и срещу Европа - енергийна и икономическа и заяви, че е убедена, че Путин ще "претърпи поражение в Украйна, а Украйна ще победи" и обяви, че заминава днес за Киев, за да потвърди пред президента Володимир Зеленски солидарността и подкрепата на Европа.

Фон дер Лайен обеща ЕС да осигури 100 милиона евро за възстановяване на украинските училища, обеща отпадане на роуминга с Украйна и безпрепятствен достъп на старната до единния европейски пазар.

Тя заяви на евродепутатите, че Европа е получила ценен урок от тази война, а именно, че е трябвало да се вслуша в руските критици на Путин, в гласовете, идващи от Украйна, Молдова и Грузия, от опозицията в Беларус и от балтийските народи, Полша, Централна и Източна Европа, които са предупреждавали, че Путин няма да се спре. Във връзка с това тя призова за диверсификация на енергийните доставки и обърна внимание, че миналата година 40% от газа в Европа е идвал от Русия, а сега - само 9%.

Тя заяви, че руската икономика, индустрия и банков сектор са тежко засегнати от западните санкции и потвърди, че Европа ще запази тези санкции, а Русия плаща цената за своята агресия с разрушената си икономика и промишленост.

Тя благодари на европейските страни, които са приели и приемат украински бежанци и беше поканила в залата две жени от Полша, които са помагали на украинските бежанци още в самото начало на кризата.

Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС ще започне "дълбока и цялостна реформа" на пазара на електроенергия, като отбеляза, че този пазар е проектиран на принципа на печалбите и не е подходящ за сегашната ситуация.

Тя заяви, че ще бъде наложен таван на печалбите на компаниите, произвеждащи електроенергия, тъй като те са спечелили толкова много, колкото не са и очаквали и подчерта, че в сегашната ситуация тези печалби трябва да бъдат споделени и насочени към тези, които се нуждаят най-много от тях.

Същевременно тя призова европейските потребители да намалят консумацията на електроенергия в пиковите часове, като по този начин ще позволят запасите да стигната за повече време и ще паднат цените.

"Потребителите трябва да се възползват от предимствата на евтините възобновяеми енергийни източници", каза тя, "Така че трябва да отделим доминирането на цената на газа от цената на електроенергията."

Тя обърна внимание, че и компаниите произвеждащи фосилни горива - газ, петрол и въглища трябва да поемат своя дял за сметка на увеличените им печалби, а ЕС ще отдели 140 милиарда евро за да омекоти "енергийния удар" и да гарантира както сигурността на доставките, така и конкурентоспособността на европейските компании.

Урсула фон дер Лайен почерта съвместните усилия на страните членки пред лицето на пандемията и факта, че са били осигурени ваксини за цялото население на ЕС и дори за други по-бедни страни по света.

ЕС се сблъсква с ролята на фон дер Лайен в 30-милиардна сделка за ваксини на Pfizer

ЕС се сблъсква с ролята на фон дер Лайен в 30-милиардна сделка за ваксини на Pfizer

Европейската сметна палата обвинява ЕК, че отказва да оповести подробности за договора

Председателят на ЕК обърна внимание, че заради пандемията ЕС е влязъл в най-дълбоката рецесия от Втората световна война насам и че блокът е постигнал и най-бързото възстановяване от тази рецесия.

Тя говори и за плана за възстановяване, като отбеляза, че досега по него са отпуснати само 100 милиарда евро, а още 700 милиарда предстои да бъдат усвоени.

Урсула фон дер Лайен, говорейки за европейската икономика, каза, че "все пак трябва да признаем и една нова реалност на по-висок публичен дълг"

Според нея има нужда от фискални правила, които позволяват стратегически инвестиции, като същевременно запазват фискалната устойчивост. Държавите членки трябва да имат повече гъвкавост по отношение на своите пътища за намаляване на дълга. Трябва да има по-прости правила, които всички да следват.

Тя постави акцент върху необходимостта от "социална пазарна икономика", която насърчава всеки да показва най-доброто от себе си, но и полага грижи за "нашата крехкост като човешки същества"

Председателят на Европейската комисия обяви и предстоящото изготвяне на законодателство за редкоземните елементи, което ще бъде подобно на това за чиповете, което вече дава резултати и до месеци в Европа ще бъде открита огромна фабрика за чипове.