Русия предупреди Запада, че намеренията му да се опита да ограничи цената на руските петрол и газ като отмъщение за войната в Украйна ще се провалят и в крайна сметка ще доведат до нестабилност на Съединените щати и Европа, съобщава "Ройтерс".

Конфронтацията около Украйна накара клиентите от ЕС да намалят купуваните количества руска енергия, докато Г-7 и ЕС се опитват да наложат таван на цените на руския петрол и газ.

Точно преди ЕС да обяви таван на цените на руския газ в сряда, президентът Владимир Путин се закани да прекъсне доставките, ако бъдат наложени подобни ограничения, заплашвайки Запада, че ще замръзне като вълча опашка в приказка.

Г-7 иска да наложи таван на цените на петрола, съгласно който няма да се осигурява застраховане, финансиране и посредничество за петролни товари на цена над определената горна граница на цените на суровия петрол и два нефтопродукта.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Западът не разбира как подобни стъпки в крайна сметка ще се отразят на собствените им страни, които в крайна сметка ще "се подхлъзнат".

ЕС ще предложи таван на цените на руския газ

ЕС ще предложи таван на цените на руския газ

Фон дер Лайен иска и намаляване на потреблението на ток в пиковите часове

Колективният Запад не разбира: въвеждането на таван на цените на руските енергийни ресурси ще доведе до хлъзгав под под краката му, подчерта дипломатът.

Днес председателят на руския парламент Вячеслав Володин посочи, че плановете на западните страни ще се провалят и цените ще скочат далеч над техния опит за изкуствен таван.

"Това, което държавните служители на Г-7 наричат ​​ценови "таван", ще се превърне в ценови праг", написа той в "Телеграм" и подчерта, че световният пазар не се ограничава до седем държави.

Коментарът на Москва показват дълбочината на конфронтацията му със Запада, който според Путин е западаща доминирана от САЩ коалиция, която има за цел да окове - или дори да унищожи - Русия.

Страните от Г-7 единодушно приеха таван на цената на руския петрол

Страните от Г-7 единодушно приеха таван на цената на руския петрол

Мярката влиза в сила на 5 декември за суровия петрол и на 5 февруари за рафинираните продукти

От своя страна ЕС твърди, че е в енергийна война с Русия.

Министрите на енергетиката на ЕС проведоха среща днес в опит да намерят начин да защитят гражданите от главоломно покачващите се цени на енергията и да предотвратят колапса на енергийните компании.

Ние сме в енергийна война с Русия, обяви чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела при пристигането си на извънредната среща в Брюксел.

Опитите на Запада да накаже най-богатата страна в света на природни ресурси, вариращи от петрол и газ до злато, метали, въглища и дървен материал, не е лесна задача, особено когато Китай, Индия и други държави все още продължават да търгуват с Русия.

От ЕК обявиха за цинизъм решението на "Газпром" да спре за неопределено време "Северен поток 1"

От ЕК обявиха за цинизъм решението на "Газпром" да спре за неопределено време "Северен поток 1"

Руската федерация не е надежден доставчик на газ, смятат в Европейската комисия

Все пак заплахата на Путин да пренасочи потоците от руски петрол и газ на изток би представлявала най-големият завой в руската енергийна политика, откакто СССР построи газопроводи на запад към Европа от Сибир в началото на 70-те години.

Русия е вторият по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия, а също и най-големият износител на природен газ в света. Европа обикновено внася около 40% от своя газ и 30% от своя петрол именно от Русия.

От началото на войната клиентите от ЕС обещаха да намалят зависимостта си от руската енергия. Москва пък прекъсна доставките по три от най-големите си газопроводи на запад, а доставките на петрол бяха пренасочени на изток.

Русия посочи на Европа изхода от енергийната криза - "Северен поток 2"

Русия посочи на Европа изхода от енергийната криза - "Северен поток 2"

Енергийната сигурност на Стария континент била невъзможна без Русия