"Газпром" е установил "задържане" в Украйна на руски газ, който е предназначен за Молдова, и от 28 ноември ще започне да намалява доставките на газ за транзит през Украйна, ако транзитният дисбаланс се запази. Това се посочва в съобщение на холдинга, цитирано от ТАСС.

"Газпром" установи задържане в Украйна на руски газ, предназначен за доставка до молдовските потребители по договор с компанията "Молдовагаз". Обемът газ, доставен от Газпром на станция "Суджа" за транзит до Молдова през територията на Украйна, надвишава физическия обем, прехвърлен на границата на Украйна с Молдова. На 21 ноември "Молдовагаз" в съответствие с договора плати на "Газпром" част от доставката за ноември. Обемът на реално доставен руски газ, по отношение на който е нарушено плащането на текущите доставки през ноември, е 24,945 милиона кубически метра. Общият натрупан обем на задържан газ на територията на Украйна е 52,52 милиона кубични метра", се казва в съобщението.

"Ако транзитният дисбаланс през Украйна за молдовските потребители се запази, на 28 ноември в 10:00 "Газпром" ще започне да намалява подаването на газ към ГИС "Суджа" за транзит през Украйна в размер на дневния дисбаланс", подчертават от холдинга.

Припомняме, че именно транзитното трасе през Украйна и то само половината от него е единственият път за доставка на руски газ към Централна и Западна Европа, който все още работи. "Газпром" по-рано тази година първо намали през юли, а после напълно спря доставките на газ по газопровода "Северен поток 1", като се мотивира с техническа неизправност на газова турбина. 

В последствие този газопровод, заедно с неработещият му "близнак" "Северен поток 2" бяха физически прекъснати след подводни експлозии, за които Русия и западните страни се обвиняват взаимно. Друго алтернативно трасе за доставка на газ към Европа е газопроводът "Турски поток" и неговото продължение "Балкански поток", което преминава през България и Сърбия и достига до Унгария. България обаче не получава руски газ по него. 

Германия постави под съмнение техническата цялост на "Северен поток 2"

Германия постави под съмнение техническата цялост на "Северен поток 2"

И втората тръба може да е повредена от експлозиите